Évtizedes börtön vár a terrortámadásra készülő házaspárra

London, 2015. július 7.
Egy rózsa az 52 ártatlan halálos áldozatot követelő londoni terrorista robbantássorozat emlékművén a londoni Hyde Parkban 2015. július 7-én, a merénylet tizedik évfordulóján. A bombáját hátizsákban tartó négy terrorista három metró
London, 2015. július 7. Egy rózsa az 52 ártatlan halálos áldozatot követelő londoni terrorista robbantássorozat emlékművén a londoni Hyde Parkban 2015. július 7-én, a merénylet tizedik évfordulóján. A bombáját hátizsákban tartó négy terrorista három metrószerelvényen és egy városi buszon követte el öngyilkos merényletét. (MTI/EPA/Andy Rain)
Vágólapra másolva!
Elítélte a londoni bíróság azt a huszonéves házaspárt, akik pokolgépes merényletet terveztek a brit fővárosban. Mohammed Rehman és felesége legkorábban 25-27 év után szabadulhat.
Vágólapra másolva!

Életfogytig tartó börtönre ítélt a londoni bíróság egy házaspárt terrortámadás előkészítéséért.

A 25 éves Mohammed Rehman és 24 éves felesége, Sana Ahmed Khan a 2005-ben Londonban elkövetett öngyilkos merényletsorozat 10. évfordulóján akart újabb merényletet végrehajtani a brit fővárosban.

Rehmannak 27, feleségének 25 évet kell rács mögött töltenie, mielőtt feltételes szabadlábra helyezésük szóba kerülhetne.

A bíró az ítélet indoklásában kiemelte, hogy a házaspár az Iszlám Állam nevű terrorszervezet "dzsihádra szólító felhívásának" akart eleget tenni.

Gyanútlan volt a merénylő

A brit biztonsági szolgálatok azután figyeltek fel Mohammed Rehmanra, hogy a férfi a Twitteren részleteket tett közzé a tervezett akcióról, és még javaslatokat is kért arra, hogy a merényletet a nyugat-londoni Westfield bevásárlóközpontban, vagy a londoni metróban hajtsa-e végre.

Az 52 halálos áldozatot követelő londoni robbantássorozat emlékműve a Hyde Parkban Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

A tíz évvel ezelőtti londoni robbantássorozatot, amelynek évfordulójára Rehman az újabb merényletet tervezte, 2005. július 7-én négy brit állampolgárságú muszlim merénylő követte el. Az öngyilkos terroristák három metrószerelvényt és egy városi buszt robbantottak fel, 52 utast megölve.