Moszkva az orosz pilóta gyilkosának elfogását követeli

Szu-24, SU-24
Hmeimim, 2015. november 24. Az orosz védelmi minisztérium hivatalos internetes honlapján közreadott, 2015. november 7-én a szíriai Latakia melletti Hmeimim légi támaszpontján készített kép egy Szu-24 orosz vadászbombázóról. Török harci gépek 2015. november 24-én lelőttek egy Szu-24 orosz vadászbombázót a török-szíriai határ térségében. (MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)
Vágólapra másolva!
Törökország intézkedjen az orosz pilótát megölő fegyveres elfogása érdekében - közölte Moszkva Ankarával. Az oroszok a szír-török határon lelőtt vadászgéppilóta gyilkosának megbüntetését követelik.
Vágólapra másolva!

Oroszország azt követeli Ankarától, hogy tegyen intézkedéseket a török állampolgárságú Alparslan Celik elfogása érdekében, akit a szíriai-török határon lelőtt orosz vadászbombázó pilótájának meggyilkolásával vádolnak - tudatta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Moszkva Celiket az orosz pilóta megölésével vádolja,

illetve azzal is, hogy illegális fegyveres csoportok tagjaként harci cselekményekben vett részt egy idegen állam területén. Az orosz külügyi szóvivő nem csak a fegyveres elfogását, de a felelősségre vonását is követelte.

A török harci gépek egy ilyen Szu-24-es orosz vadászbombázót lőttek le a török-szíriai határnál Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Mint arról az Origo is beszámolt, a Szu-24-es vadászbombázót török vadászgépek lőtték le november 24-én a szíriai-török határon. Orosz védelmi illetékesek szerint, a pilótának, Oleg Peskov alezredesnek sikerült katapultálnia a lelőtt gépből, de szíriai lázadók földet érés közben lelőtték.