A terror árnyékában búcsúztatják 2015-öt

BELGAHOTNEWS BELGIUM POLITICS TERRORISM THREAT MENACE TERRORISTE SQUARE FORMAT
20151230 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows a soldier patrolling near the De Brouckereplein - Place de Brouckere in the city center of Brussels, Wednesday 30 December 2015. After several searches in Brussels, Vlaams-Brabant and Liege on Sunday and Monday two suspects were arrested. They are suspected of being part of a terrorist cell that may have planned several attacks in the Brussels city center. At this point it is assumed there are no links to the November Paris attacks. Terror alert level around Brussels police station is raised from 2 to 3. BELGA PHOTO THIERRY ROGE
Vágólapra másolva!
Európa fontosabb nagyvárosaiban szigorítják a biztonsági intézkedéseket az újévi ünnepségek küszöbén, mert terrorfenyegetésektől lehet tartani – olvasható a BBC összefoglalójában.
Vágólapra másolva!

Biztonsági okokból, a terrorveszély miatt törölték a hagyományos brüsszeli szilveszteri tűzijátékot – jelentette be még szerda este Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere. Az ünnepség lefújásáról szóló döntést azután jelentették be, hogy a polgármester hosszas megbeszélést folytatott az ország belügyminiszterével, Jan Jambonnal – tájékoztatott honlapján a Le Soir című, francia nyelvű belga napilap.

Óriási a rendőri készültség Brüsszelben Forrás: BELGA/AFP/Thierry Roge

Az újévi ünnepséget a tervek szerint a város központjában rendezték volna meg csütörtökön. Tavaly nagyjából százezer ember vett részt a rendezvényen Brüsszelben. Yvan Mayeur azt közölte az RTBF belga közszolgálati televízióval, hogy

továbbra is fokozott rendőri jelenlét várható az utcákon,

s hogy szükség esetén meg tudják védeni azokat, akik a terrorveszély ellenére ünnepelni szeretnének.

Csak 25 ezren ünnepelhetnek

Párizsban is a biztonság az első. „Úgy határoztunk, hogy az új évet, elgondolkoztató módon és harsonaszó nélkül" ünnepeljük meg – hangoztatta Anne Hidalgo, a francia főváros polgármestere, emlékeztetve arra, hogy novemberben terrormerényletek következtében Párizsban 130 ember vesztette életét és az elkövetők közül legalább az egyik még szökésben van – olvasható a BBC honlapján.

Európa nagyvárosaiban sokfelé lehet majd rendőrökkel találkozni Forrás: BELGA/AFP/Thierry Roge

Madridban is csökkentik az éjféli események számát, ami azt jelenti, hogy a korábbi 70 ezer ember helyett most

csak 25 ezren ünnepelhetnek a spanyol fővárosban.

A döntés oka nem kizárólag a terrorfenyegetettség: a szórakozóhelyekre vonatkozó létszámkorlátot terjesztették ki a szabadtéri eseményekre.

Londonban is szigorúbb ellenőrzéseket vezetnek be estére: 3000 rendőrt vezényelnek a város központjába, és csak azokat a bulizni vágyókat engedik be, akiknek van belépésre feljogosító jegye.

Kerítések

A német főváros rendőrségének szándéka szerint a terrorveszély ellenére az idei lesz a legbiztonságosabb szilveszter – írta kedden a Der Tagesspiegel című berlini lap, amely szerint most először nemcsak a rendre egymillió fő körüli nagyságú tömeget vonzó mulatság helyszínét veszik körbe kerítéssel, hanem

egy második kerítéssel lezárják az egész környéket,

majdnem a teljes kormányzati negyedet is.

Berlinben két kerítést is építenek a biztonság érdekében Forrás: NurPhoto/Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto/Wassilios Aswestopoulos

A másik fő szigorítás, hogy a rendezvény helyszínére semmilyen nagyobb táskát nem lehet bevinni. Palackot, esernyőt, veszélyes eszközöket eddig sem engedtek be, most viszont már hátizsákkal sem lehet bemenni. A berlini rendőrség ezt már karácsony óta hirdeti minden lehetséges fórumon – például a Facebookon és a Twitteren –, a kormányzati negyed lezárásáról viszont csak egy hétfőn kiadott térképvázlat tájékoztat.

Több európai városban lesznek lezárások Forrás: NurPhoto/Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto/Wassilios Aswestopoulos

Egy rendőrségi szóvivő a Der Tagesspiegelnek elmondta, hogy a második kerítést csak akkor „aktiválják", ha a rendezvényhelyszín megtelik. Az utóbbi években ez már 22 óra körül megtörtént, és többször előfordult, hogy kinn rekedt emberek a kordont lebontva csatlakoztak a mulatsághoz. A második, külső kerítés főleg ezt hivatott megelőzni a szóvivő tájékoztatása szerint.

Moszkvában a hatóságok a Vörös teret teljesen le fogják zárni.