Merkel köszönetetet mondott a menekültek segítőinek

merkel látogatás Angela Merkel találkozója Áder János köztársasági elnökkel a Sándor palotában 2015 február 2-án Angela Merkel találkozója Áder János köztársasági elnökkel a Sándor palotában 2015 február 2-án
Angela Merkel találkozója Áder János köztársasági elnökkel a Sándor palotában 2015 február 2-án
Vágólapra másolva!
Időbe, energiába és pénzbe kerül a menekültek ügyének megoldása, de Németország erős és megbirkózik a kihívással - mondta Angela Merkel német kancellár újévi köszöntőjében, amelynek szövegét már nyilvánosságra hozta hivatala. A tévében is leadják csütörtökön este a beszédet, és nem lesz hozzá arab felirat.
Vágólapra másolva!

"A mai szilveszter estén főleg egy szót szeretnék mondani: köszönöm" - ezt mondta Angela Merkel újévi köszöntőjében. A német kancellár beszédét Szilveszter este vetíti a ZDF közszolgálati televízió, de a szöveget már most nyilvánosságra hozta Merkel hivatala.

Előre szólt

A kancellár szerint köszönet jár a spontán segítőkészség "lenyűgöző és megindító hullámáért, amelyet ebben az évben megéltünk".

Külön megköszönte a menekülteket segítő önkéntesek munkáját.

A rendőrök, a katonák, a tartományi és szövetségi hivatalok munkatársai, tehát a hivatásos és önkéntes segítők együtt "kiemelkedő teljesítményt" nyújtottak - mondta Merkel.

Angela Merkel Fotó: Szabó Gábor - Origo

Angela Merkel felidézte: egy évvel ezelőtti, 2014 szilveszter estéjén elmondott beszédében felhívta a figyelmet, hogy a második világháború óta nem volt ilyen sok menekült a világon. Már akkor azt mondta, hogy Németország magától értetődő módon segíti és fogadja be mindazokat, akik védelmet keresnek területén.

"Ma este megismétlem ezt a gondolatot" - mondta az idei köszöntőben.

Szerinte nemigen volt még olyan esztendő, amelynek során akkora kihívást jelentett volna a szavakat tettekre váltani", mint 2015-ben.

Merkel szerint biztos, hogy további erőfeszítésekre is szükség lesz. A Németországba menekült emberek ügyének rendezése

időbe, energiába és pénzbe kerül.

Arról is beszélt, hogy az integráció is fontos feladat, mert lesznek, akik tartósan Németországban maradnak. Szerinte tanulni kell a múlt hibáiból is.

"Értékeink, hagyományaink, jogfelfogásunk, nyelvünk, törvényeink, szabályaink tartják fenn társadalmunkat. Ez érvényes mindenkire, aki itt akar élni" - mondta a német kancellár. Megjegyezte: a sikeres bevándorlásból az érintett ország eddig még mindig profitált, társadalmilag és gazdaságilag is.

Példa az újraegyesítés

Az is vitán felül áll szerinte, hogy Németország már nagyon nagy sok kihívással megbirkózott, és ezek révén mindig fejlődött. Ezt mutatja az újraegyesítés is, amelynek 25. évfordulóját az idén október 3-án ünnepelte az ország - mondta a német kancellár.

Az újraegyesítés sikerét jelzi, hogy most a legalacsonyabb a munkanélküliség és a legmagasabb a foglalkoztatottság, a német államháztartás pedig sorban a második évet zárja hiány nélkül, a reálbérek növekednek, a gazdaság pedig erős - mondta Merkel.

Beszélt arról is, hogy a kormány törekszik

az uniós külső határok védelmének fokozására.

Ezzel együtt azt szeretnék elérni, hogy az illegális migráció legálissá váljon. Merkel azt mondta, hogy a német kormány jövőre is küzd majd a menekülést kiváltó okok megszüntetéséért. Azt szeretnék elérni, hogy a "menekültek száma fenntartható módon és tartósan, érezhetően csökkenjen".

Menekültek Németországban Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Jövőre azonban a társadalom összetartásán is sok múlik - mondta a német kancellár. Nem szabad megengedni, hogy megosztottság alakuljon ki nemzedékek vagy társadalmi rétegek, vagy "az őshonos és az új polgárok között" - figyelmeztetett.

Szerinte nem szabad hallgatni azokra, akiknek a szívében él a

Ők azok, akik maguknak követelik a jogot, hogy megmondják, ki a német és ki nem az, és ki akarnak rekeszteni másokat - mondta.

A tévében nem lesz felirat

Sok múlik azon, hogy a "jövőben is olyan országot akarjunk, amelyben öntudatosan és szabadon, emberségesen és a világra nyitottan élünk, a siker felett érzett örömmel, azzal az örömmel, amelyet akkor érzünk, ha igazán mindent beleadunk" - mondta Merkel. Való igaz, hogy különösen embert próbáló idők járnak, de igaz az is, hogy a kihívások megoldása "sikerülni fog, mert

- fogalmazott a kancellár.

A beszédet a ZDF idegen nyelvű felirat nélkül sugározza csütörtökön 19:15-kor. Honlapjának angol nyelvű rovatában viszont angol felirattal közli majd a felvételt, arab nyelvű rovatában pedig arab felirattal.