47 kivégzéssel indult az év Szaúd-Arábiában

2016.01.02. 09:20

Negyvenhét embert, köztük egy ismert síita papot kivégeztek szombaton Szaúd-Arábiában terrorizmus vádjával – írta közleményében az ország belügyminisztériuma.

A síita Irán korábban arra figyelmeztette Rijádot, hogy „sokba fog kerülni” neki, ha végrehajtja a halálos ítéletet Nimr Baker al-Nimr síita papon. A szaúdi belügyi tárca szerint a kivégzettek zömének köze volt az al-Kaida terrorszervezet által 2003 és 2006 között Szaúd-Arábiában elkövetett merényletekhez.

Nemzetközi jogvédő csoportok összesítései szerint a szunnita királyságban tavaly húsz év óta a legtöbb, legalább 157 kivégzést hajtottak végre lefejezéssel.

Sok országnak nem tetszett

Irán és Libanon politikai és síita vallási vezetői is elítélték szombaton Nimr al-Nimr szaúdi síita ajatolláh kivégzését. A kivégzésről szóló rijádi bejelentés után szinte azonnal megszólalt Ahmad Hatami ultrakonzervatív iráni ajatolláh, aki szerint Nimr „ártatlan vére foltot ejtett a szaúdi királyi udvar becsületén”, és halála el fogja tüntetni az uralkodó családot a történelem süllyesztőjében. 

Elítélte Nimr kivégzését az iráni külügyminisztérium, illetve "súlyos hibának" nevezte a libanoni síita legfelsőbb vallási tanács is. A jemeni síita húszi mozgalom "szent harcosnak" nevezte a szaúdi ajatolláhot, és látszatpernek minősítette az ellene lefolytatott bírósági eljárást.