Obama egyoldalúan korlátozná a fegyverviselést

APEC-csúcstalálkozó Manilában
Barack Obama
Vágólapra másolva!
A jövő héten találkozik Loretta Lynch igazságügyi miniszterrel Barack Obama amerikai elnök, hogy megvitassa vele a fegyverviselés korlátozásának lehetőségeit - jelentette be az elnök személyesen szokásos heti rádióüzenetében, amelyet az ünnepek miatt pénteken közvetítettek.
Vágólapra másolva!

"Túl sok levelet kaptam szülőktől, tanároktól és gyerekektől ahhoz, hogy csak ücsörögjek, és semmit se csináljak" - mondta. Obama korábban - kiváltképpen egy connecticuti általános iskolában történt, 2012-es lövöldözés óta - többször is sürgette a kongresszust, hogy szigorítson a fegyverviselési szabályokon, az erre irányuló felhívásai azonban mindeddig hasztalannak bizonyultak.

Rendeleti úton

Az amerikai sajtóforrások pénteken annak esélyeit latolgatták, hogy az elnök rendeleti úton érvényesíti-e akaratát a fegyverviselés korlátozását illetően. A The Washington Post tekintélyes amerikai napilap ezzel kapcsolatban több forrást idézve arról tudósított, hogy Obama és Lynch olyan tervezetet véglegesít, amelynek életbe léptetéséhez nem lesz szükség a kongresszus jóváhagyására.

Barack Obama Forrás: MTI/AP/Susan Walsh

"Tudjuk, hogy nem akadályozhatunk meg minden erőszakos cselekményt. De

mi van, ha megpróbálnánk egyet megakadályozni?

Mi volna, ha a kongresszus csinálna valamit - bármit -, hogy megvédje gyermekeinket a fegyveres erőszaktól?" - tette fel a kérdést Obama rádióüzenetében.

Texas épp most enyhített a szabályokon

Obama üzenete aznap hangzott el a rádióban, hogy Texasban életbe lépett a törvény, amely lehetővé teszi a kézifegyverek nyilvános helyeken való viselését a megfelelő engedélyekkel rendelkező állampolgároknak. Az egyebek közt revolvereket és pisztolyokat a törvény értelmében, aki akarja - és engedélye van rá -, a csípőjére erősített tokban hordhatja, de nyilvánvalóvá kell tennie, hogy fegyver van nála.

Gyere, és vedd el!

Obama rádióüzenetére a texasi kormányzó, a republikánus Gregg Abbott reagált elsőként: "Obama még nagyobb fegyverkorlátozást akar ránk erőltetni. A válaszom: gyere, és vedd el" - írta a Twitter közösségi oldalon közzétett bejegyzésében a texasi politikus.