Szaúd-Arábia megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Iránnal

2016.01.03. 22:04

Negyvennyolc órájuk van az iráni diplomatáknak, hogy elhagyják Szaúd-Arábiát, miután a szunnita királyság megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Teheránnal. 

Szaúd-Arábia megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, miután a szunnita királyság teheráni nagykövetségét tüntetők támadták meg a hétvégén - jelentette be Abdel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter egy vasárnapi rijádi sajtótájékoztatón.

A szaúdi külügyminiszter szerint országa nem engedi meg, hogy Irán aláássa a biztonságátForrás: AFP/Carlo Allegri

Irán diplomáciai és egyéb képviseleteinek 48 órájuk van arra, hogy elhagyják Szaúd-Arábiát - mondta a szaúdi diplomácia vezetője, és hozzáfűzte: Rijád nem engedi meg, hogy az Iszlám Köztársaság aláássa a szunnita királyság biztonságát.

48 órát kaptak

Dzsubeir úgy fogalmazott, hogy a teheráni szaúdi nagykövetség elleni támadás illeszkedik Irán korábban, más külföldi nagykövetségek ellen elkövetett támadásainak sorába, illetve az Iráni Iszlám Köztársaságnak a térséget destabilizáló politikájába, amelynek során

terrorista sejteket épít ki Szaúd-Arábiában.

"A királyság ezen tények fényében kihirdeti a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Iránnal, és kéri a nagykövetség, a konzulátusok és más ezekhez köthető irodák diplomáciai személyzetének távozását 48 órán belül.

A nagykövetet már bekérették, hogy tájékoztassa őket" - mondta a szaúdi külügyminiszter.

"Foltot ejtett a királyi család becsületén"

A két rivális ország viszonya azután romlott meg, hogy Szaúd-Arábiában szombaton terrorizmus vádjával kivégeztek negyvenhét embert, köztük Nimr al-Nimr neves síita hitszónokot. 

A libanoni síita legfelsőbb vallási tanács súlyos hibának nevezte Nimr al-Nimr kivégzésétForrás: AFP/Atta Kenare

A szaúdi belügyi tárca szerint a kivégzettek zömének köze volt az al-Kaida terrorszervezet által 2003 és 2006 között Szaúd-Arábiában elkövetett merényletekhez.

Nimr al-Nimr kivégzését elítélte az iráni külügyminisztérium, a libanoni síita legfelsőbb vallási tanács pedig súlyos hibának nevezte. Ahmad Hatami ultrakonzervatív iráni ajatollah úgy fogalmazott, hogy Nimr ártatlan vére foltot ejtett a szaúdi királyi udvar becsületén, és halála el fogja tüntetni az uralkodó családot a történelem süllyesztőjében. 

Kíméletlen megtorlás

Ezt követően szombat este tüntetők megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét, és bejutottak a létesítmény területére is.

A tüntetők megtámadták a szaúdi nagykövetséget TeheránbanForrás: MTI/EPA/ISNA/Mohammad Reza Nadimi

A rendőrség nem sokkal később kiszorította a demonstrálókat a nagykövetség területéről, a létesítményt pedig a készenléti rendőrség tagjai vették körül. A teheráni rendőrfőnök is a helyszínre érkezett, hogy lecsillapítsa a kedélyeket.

Az iráni külügyminisztérium szombat esti közleményében nyugalomra intette a tüntetőket, és felszólította őket, hogy ne tegyenek kárt a diplomáciai képviseletben. Nem sokkal korábban azonban az iráni Forradalmi Gárda kíméletlen megtorlással fenyegette meg a szaúdi uralkodócsaládot al-Nimr kivégzése miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK