Trump: Hillary Clinton felelős a migrációért

2016.01.03. 19:59

Hillary Clinton demokrata párti politikus korábbi, rossznak minősített döntéseit támadták a vasárnap délelőtti tévés vitaműsorokban a republikánus párti elnökjelöltségre pályázó vetélytársak, akik Barack Obama demokrata párti elnököt sem kímélték.

Donald Trump a CBS televízió vendége volt, Chris Christie és Jeb Bush pedig a Fox televízió délelőtti politikai vitaműsorában fejtette ki véleményét. 

Donald Trump ezúttal sem fukarkodott a jelzőkkelForrás: AFP/Mandel Ngan

Trump, a republikánusok elnökjelölt-aspiránsa azt hangoztatta, hogy a Barack Obama első elnöki ciklusában külügyminiszterként tevékenykedő Hillary Clinton rossz döntései szükségtelen haláleseteket okoztak – mint mondta – a Közel-Keleten mind az amerikaiaknak, mind a fogadó országban. „Hozzá nem értő döntéseivel szörnyű haláleseteket idézett elő, mostani problémáink jó részét ő okozta. Mondhatnánk azt is, hogy a jelenlegi migrációs hullámot ő idézte elő” – fogalmazott Trump.

Meg kell találni, mi a probléma

Az elnökségjelöltséget ambicionáló üzletember ezzel a líbiai Benghaziban történtekre utalt. Benghaziban ugyanis 2012 őszén fegyveresek támadták meg az amerikai főkonzulátust, és másokkal együtt meggyilkolták a főkonzult is. Később kiderült, hogy a diplomata sorozatosan jelezte, támadás várható, mindenki veszélyben van, a Clinton vezette külügyminisztérium azonban figyelmen kívül hagyta diplomatája segélykérő jelzéseit.

Hillary Clintont is élesen bírálta TrumpForrás: AFP!Getty/Andrew Burton

A műsorban Trump egyébként ezúttal is kifejtette azt a véleményét, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök elmozdítása vezetett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet felemelkedéséhez, ugyanakkor elismerte, hogy az ő felhívása a muszlimok amerikai beutazásának megtiltására ugyancsak hozzájárult a muszlim világ radikalizálódásához.

(Az al-Shabab nevű terrorszervezet most éppen Trump e felhívásáról készített videóval toboroz terroristákat.) „Mit teszek majd most? Mondom, amit mondanom kell” – fejtegette a műsorban Trump. Szerinte előbb meg kell találni, hogy mi is a probléma, majd aztán megoldani.

Obama a király?

A Fox televízió vitaműsorában Chris Christie New Jersey kormányzója és Jeb Bush volt floridai kormányzó – mindketten a republikánus párti elnökjelöltségért küzdenek – szintén Hillary Clintont támadta, de egyikük sem fukarkodott Barack Obama bírálatával sem.

Jeb Bush élesen bírálta ObamátForrás: AFP/Andrew Patron

Christie szerint Obama olyan „mint egy sértődékeny gyerek, amikor nem kapja meg azt, mit akar”... Christie az elnöknek a fegyverviselési szabályok szigorítására tervezett intézkedéseiről beszélt, s úgy fogalmazott, hogy Obama „úgy cselekszik, mintha király volna”. Jeb Bush szintén a fegyverviselés tervezett szigorítását kárhoztatta. „Az elnök elveszi a jogaikat az állampolgároktól” – mondta a volt floridai kormányzó.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK