Újabb támadástól tartanak Indiában

Horizontal
Indian security personnel stand alert on a road leading to the airforce base in Pathankot on January 3, 2016. A fresh gunbattle erupted January 3, at the Indian air force base attacked by suspected Islamic militants a day earlier with the loss of 11 lives, police said. AFP PHOTO/ NARINDER NANU / AFP / NARINDER NANU
Vágólapra másolva!
Fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el vasárnap Újdelhiben, miután pakisztáni szélsőségesek megtámadtak egy indiai légi bázist a pakisztáni határ közelében.
Vágólapra másolva!

A PTI indiai hírügynökség jelentése szerint a hatóságok hírszerzési forrásokból arról értesültek, hogy a Dzsais-e-Mohammed (Mohamed hadserege) fegyveres szervezet két tagja eljuthatott Újdelhibe, ahol túszejtő akcióra készül.

Egyelőre nem sikerült megtalálni a fegyveresek rejtekhelyét,

a hatóságok elővigyázatosságból biztonsági erőket vezényeltek a piacokra, vasúti pályaudvarokra, bevásárló központokba, azokra a helyekre, ahol általában sokan tartózkodnak.

Fokozták a biztonsági intézkedéseket Indiában Forrás: AFP/Narinder Nanu

Két nappal ezelőtt fegyveresek egy csoportja megtámadta Pathánkot indiai légi támaszpontot a Pakisztánnal határos északi Pundzsáb államban. A támadásban a legfrissebb adatok szerint hét katona életét vesztette.

Meghalt hat támadó is.

Feltételezések szerint egy másik támadó a támaszpont területén elrejtőzött, őt nagy erőkkel, 500 katona bevetésével keresik.

Egy magát megnevezni nem kívánó indiai katonai illetékes szerint meghalt a nemzetbiztonsági gárda egyik alezredese is. A tiszt két katonával együtt akkor sebesült meg, amikor egy pokolgépet próbáltak meg hatástalanítani.

A két nappal ezelőtti támadásban 13-an haltak meg Forrás: AFP/Narinder Nanu

A fegyveresek egy lopott rendőrautóval közelítették meg a bázist. Elhagyott járművüket a támaszponttól egy kilométerre találták meg. Céljuk az lehetett, hogy eljussanak a bázison tárolt helikopterekhez és harci repülőkhöz, de nem sikerült nekik. Az indiai sajtóforrások szerint a támadók mintegy 14 órás tűzharcot vívtak a támaszponton szolgáló katonákkal.

Feltételezések szerint a 2000-ben alapított Dzsais-e-Mohammed terrorcsoport tagjai lehettek a támadók. A szervezet fegyveresei

2001-ben Újdelhiben megtámadták a parlament épületét,

akkor tíz ember halt meg a terrorakcióban.

A Dzsais-e-Mohammedet az Egyesült Államok és Pakisztán is terrorszervezetnek minősítette, tevékenységét betiltották. A fegyveres szervezet bűnlajstromát elsősorban a Kasmír indiai részén elkövetett merényletek és támadások terhelik.

Indiai biztonsági erők a pathánkoti bázisnál Forrás: AFP/Narinder Nanu

A légi támaszpont elleni pénteki támadás megfigyelők szerint rányomja bélyegét a két szomszédos atomhatalom, az India és Pakisztán közötti párbeszéd helyreállítását szolgáló törekvésekre, különösen azután, hogy december végén váratlan pakisztáni megállót iktatott be külföldi programjába Narendra Modi indiai miniszterelnök, hogy találkozzon ottani kollégájával, Navaz Sariffal. Informális találkozójukon pakisztáni közlés szerint

a kapcsolatok szorosabbra fűzéséről állapodtak meg.

Feltételezések szerint a támadók célja az lehetett, hogy megakasszák a látszólagos közeledést a két állam között, amelynek viszonya hosszú ideje feszültségekkel terhelt.