Pénzhiány miatt elmarad az orosz holdra szállás

Vágólapra másolva!
A következő tíz évben mégsem sétálhat orosz asztronauta a holdon, nincsen ugyanis elegendő pénz a misszióra.
Vágólapra másolva!

A nem túlságosan biztató gazdasági kilátások és az ebből fakadó költségvetési hiány miatt az eredetileg tervezett 2,3 helyett csupán 1,5 billió rubelt szán az űrkutatásra 2025-ig az orosz kormányzat.

A Szövetségi Űrügynökség a tervezett programjai közül a holdutazást áldozta fel.

Nem építenek űrállomást sem

A 2016–2025-ös időszakra előirányzott holdprogramból kimaradt többek között a holdkomp, a holdsétára alkalmas szkafander, a huzamosabb ott-tartózkodásra alkalmas holdbázis, valamint az azt kiszolgáló robottechnika kifejlesztése.

Elhalasztották továbbá a hold körüli pályán keringő, emberlakta űrállomás kifejlesztését is.

Ugyanakkor folytatódik a holdutazáshoz szükséges hordozórakéta megalkotása, amelynek eddigi prototípusai egyelőre egytől egyig felrobbantak a kilövésük során.

Holdbéli táj az Apolló-17 egyik mintát gyűjtő űrhajósával Forrás: NASA

Az űrkikötő épül tovább

Ezzel a rakétával kívánnak célba juttatni többek között egy hold körül keringő űrszondát, továbbá egy le- és felszálló rendszert, amely a talajból venne mintákat, majd azokat a földre szállítaná.

A holdra szálláson kívül egyéb területeken is meg kellett kurtítani az orosz szövetségi űrprogramot, amelyet decemberben véglegesítettek. Például az eredetileg tervezettnél jóval kevesebb polgári rendeltetésű műhold kerül föld körüli pályára.

A stratégiai jelentőségű programoknál azonban nincs változás. Folytatódni fog a katonai és polgári helymeghatározásra szolgáló GLONASS rendszer további fejlesztése, valamint a kelet-szibériai űrkikötő befejezése, ami 2023-ra várható – írta a Vedomosztyi.