Kim Dzsongun most lehet, hogy túllőtt a célon

Észak-Korea
January 6, 2016 - South Korea, Seoul : Photo provided by Korean Central News Agency (KCNA) on 2015. North Korea said it had successfully conducted a test of a miniaturized hydrogen nuclear device on Wednesday morning, marking a significant advance in the isolated state's strike capabilities and raising alarm bells in Japan and South Korea.
Vágólapra másolva!
Hidrogénbombát robbantott szerdán Észak-Korea. Az állítás valóságtartalmát Phenjanon kívül nagyjából mindenki vitatja, az erőfitogtatásra adott nemzetközi reakciók azonban ritkán ilyen egységesek. Kim Dzsongun célja a figyelemfelkeltés, de lehet, hogy maradnia kellett volna a megszokott atomteszteknél.
Vágólapra másolva!

Komolyságot kell az embernek magára erőltetnie, amikor a hivatalos észak-koreai közleményt olvassa a kommunista rezsim helyi idő szerint szerdán 10 órakor végrehajtott állítólagos hidrogénbombatesztjéről:

Észak-Korea tudományosan igazolta egy kisebb hidrogénbomba erejét. (…)

Az ősi bölcsesség forrása Forrás: NurPhoto/Seung-il Ryu

A tesztet biztonságban és tökéletesen végrehajtották, és nem volt kedvezőtlen hatással az ökológiai környezetre. (…) A koreai emberek tanújelét adták a legerősebb nukleáris elrettentés birtokában levő büszke nemzet szellemének. (…)

Felelősségteljesek lesznek

A hírt így mondta be az állami tévé, amely még hozzátette, hogy Észak-Korea „felelősségteljes atomhatalomként fog viselkedni, és csak akkor fogja bevetni nukleáris fegyvereit, ha megsértik szuverenitását”.

A Hszinhua kínai hírügynökség szerint a phenjani lakosok az utcára futottak, hogy óriáskivetítőkön nézzék meg a Kim Dzsongun születésnapjához időzített bejelentést, a kínai hatóságok viszont többeket evakuáltak az észak-koreai határral szomszédos területekről.

Az utcákon hallgatták a bejelentést Forrás: AFP/Kns

Nem tudjuk, hogy igaz-e, amit Phenjan állít, és tényleg egy úgynevezett miniatürizált hidrogénbombát robbantott-e Kildzsu város mellett, amelynek körzetében a legfőbb helyi nukleáris kísérleti központ fekszik.

Földrengést okoztak

Az viszont biztos, hogy több nemzet – Kína, Japán vagy Norvégia – föltani intézete emberi tevékenység (feltételezhetően robbanás) okozta földrengést észlelt a korábbi négy atomkísérletnek is helyt adó létesítmény közelében, vagyis valami biztos, hogy történt.

Japánban is érezték a földmozgást Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

A helyszínt egyébként az Atomteszt úton lehet megközelíteni.

A dél-koreai hadsereg szerint „nem úgy tűnik”, mintha hidrogénbombát robbantottak volna, és a CNN-nek nyilatkozó szakértők is szkeptikusak: kétségbe vonják Észak-Korea állítását, de legalábbis jelzik, hogy még napokra van szükség ahhoz, hogy biztosat lehessen állítani.

Üzenet érkezett

Talán furcsán hangzik, de tulajdonképpen mindegy is, mi robbant szerdán.

Kim Dzsongun részéről a lényeg az üzenet, belföldre és külföldre is.

Sajátjainak egyértelmű jelzés, hogy „igen, itt vagyok, nincs más vezető rajtam kívül”, a külföldnek – mindenekelőtt az Egyesült Államoknak – pedig egyszerűen a figyelmét akarata felkelteni. Ebben pedig évről évre maradandót alkot.

Mindig magára vonja a figyelmet Forrás: AFP/Kns

Csakhogy ezúttal lehet, hogy túllőtt a célon, függetlenül attól, mire jutnak a nemzetközi vizsgálatok: tényleg hidrogénbomba robbant-e, vagy nem. A világ ugyanis egy emberként ítélte el a történteket: az Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán, India, az ENSZ, a NATO, az Európai Unió, Oroszország és Kína is legalábbis rosszallását fejezte ki.

Haragszik a nagy testvér

És az utóbbi két nagyhatalom reakciója az, ami Phenjannak igazán fájhat. A moszkvai és a pekingi – de főleg a pekingi – ugyanis az a két kormány, amely még érdemben szóba áll Észak-Koreával.

Kínának ugyanis elemi érdeke, hogy ütközőzónát (ez lenne Észak-Korea) tartson fenn saját maga és a területén több tízezer amerikai katonát állomásoztató Dél-Korea között.

Peking emiatt időről időre különböző segélyekkel segítette a nálánál is kommunistább rezsim túlélését, függetlenül attól, hogy párhuzamosan Szöullal is békülni próbál.

Kína sokszor kisegítette Észak-Koreát Forrás: AFP/Gerald Bourke

Intő jel, hogy a kínai külügy közölte: semmit nem tudott arról, mire készül Kim Dzsongun. „Kína erőteljesen szorgalmazza, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság tartsa be a nukleáris leszerelésre vállalt kötelezettségét, és szüntessen be minden olyan akciót, amely ronthat a meglévő helyzeten” – mondta Hua Csun-jung külügyi szóvivő.

A lényeget azonban alighanem a BBC-nek nyilatkozó Ázsia-ügyi agytröszt, az Asia-Pacific Global Research Group munkatársa, Jasper Kim fogalmazta meg:

mert Észak-Korea az elmúlt években féktelenebbé, függetlenebbé és kiszámíthatatlanabbá vált”. A kérdés csak az, hogy a külvilág ezt mikor elégeli meg.