Nemzetközi konfliktusokról is tárgyal Orbán Cameronnal

2016.01.07. 12:12

A szíriai helyzet, illetve a terrorizmus elleni nemzetközi fellépés is napirendre fog kerülni David Cameron brit és Orbán Viktor magyar miniszterelnök délutáni tárgyalásán.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az állami tévé reggeli műsorának nyilatkozva a két ország kapcsolatában fontos közös pontnak nevezte, hogy a NATO-n belül és kívül is „közösen harcolunk a terrorizmus”, ennek részeként az Iszlám Állam ellen. 

Véleménye szerint nincs olyan ügy, amely nehézséget okozna a két ország kapcsolatában, Nagy-Britannia fontos gazdasági, kereskedelmi partnerünk. 

A javaslat nem zsarolás

Szijjártó Péter szerint a súlyához mérten kevés szó esik a magyar-brit együttműködésről. Példaként említette, hogy Magyarországon is jelentős számban vannak brit vállalatok, amelyek több tízezer magyar munkavállalót foglalkoztatnak.

A London által igényelt EU-reformokról szóló kérdésre válaszolva a külügyminiszter azt mondta: semmiképpen sem tekinthető zsarolásnak, ha valamely uniós tagállam olyan javaslatokat fogalmaz meg, amely meglátásuk szerint az Európai Unió erősödéséhez, helyzetének javulásához vezet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK