Elfogták a rettegett mexikói drogbárót

2016.01.08. 20:58

A mexikói hatóságok elfogták az ország első számú drogbáróját, Joaquín Guzmánt, aki júliusban szökött meg - második alkalommal - a legszigorúbban őrzött mexikói börtönből, jelentette be az ország elnöke Twitter-oldalán pénteken.

"Küldetés teljesítve: elkaptuk. Tájékoztatom a mexikóiakat, hogy Joaquín Guzmán Loerát letartóztatták" - közölte Enrique Pena Nieto államfő Twitterén, köszönetet mondva a biztonsági szerveknek "a jogállamiság érdekében tett jelentős eredményért".

Nem ment könnyen

Az AP amerikai hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó mexikói tisztségviselő azt mondta, hogy a drogbárót egy lövöldözés után fogták el tengerészgyalogosok Sinaola szövetségi államban, a Kaliforniai-öböl partján lévő Los Mochis városában.

Joaquin Guzmán LoeraForrás: AFP/Ho

A mexikói haditengerészet megerősítette, hogy a tengerészgyalogosok megrohantak egy házat Los Mochisban, ahol tűzharcba keveredtek. Az akcióban öt fegyverest megöltek, hat embert őrizetbe vettek. Egy tengerészgyalogos megsebesült a lövöldözésben.

Mindenre felkészülve

A megrohant házban két páncélozott járművet, nyolc puskát - köztük két nagy kaliberű mesterlövészfegyvert és gépkarabélyokat -, egy pisztolyt és egy gránátvetőt foglaltak le.

A mexikói drogháború egyik legfontosabb szereplőjének számító Sinaloa drogkartell vezetője, az "El Chapo" (Köpcös) néven is ismert férfi fél éve egy 1,5 kilométeres alagúton keresztül jutott ki az Altiplano börtönből, ahol 2014 februárja óta tartották fogva. Eltűnésének pillanatait a cellában térfigyelő kamera rögzítette, a felvétel felkerült az internetre is. 

Guzmán 2014-es - második - elfogása előtt Mexikó legnagyobb hatalmú drogbárójának számított. Drogcsempészettel, hamisított termékekkel, emberkereskedelemmel és zsarolással foglalkozó Sinaloa kartellje éves szinten dollármilliárdos forgalmat bonyolít. Ő maga átmenetileg a Forbes magazin által kiadott, a világ leggazdagabb embereit bemutató listára is felkerült.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK