Menekültszállásoknál találtak Kölnben ellopott mobilokat

migration assault Horizontal Köln
Picture taken on January 1, 2016 shows police arresting a man as people gather in front of the main railway station in Cologne, western Germany. Police in Cologne told AFP they have received more than 100 complaints by women reporting assaults ranging from groping to at least one reported rape, allegedly committed in a large crowd of revellers during year-end festivities outside the city's main train station and its famed Gothic cathedral. / AFP / dpa / Markus Boehm / Germany OUT
Vágólapra másolva!
A rendőrök bemérték a Kölnben ellopott mobiltelefonok helyzetét, így akadtak a készülékek nyomára. A mobilok egy részét menekültszállások közelében találták meg.
Vágólapra másolva!

A kölni nyomozóknak sikerült bemérniük néhány ellopott mobiltelefon helyét. Több esetben a nyomok menekültszállásokhoz, illetve azok közvetlen környezetéhez vezettek - közölte a Spiegel Online német hírportál pénteken.

Szilveszter éjjel a kölni pályaudvar környékén tömegesen támadtak meg férfiak nőket.

Csütörtökig mintegy 200 feljelentés érkezett az ügyben.

Sok feljelentést szexuális zaklatás miatt tettek.

Eddig 31 elkövetőt azonosítottak a rendőrök Forrás: AFP/Markus Boehm

A rendőrségi jelentések szerint szilveszter estéjén mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni.

Hasonló esetek történtek más német nagyvárosokban,

de Ausztriában, Svájcban, Finnországban és Svédországban is.

Szemtanúk azt mondták, hogy "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak" a támadók.

A német belügyminisztérium tájékoztatása szerint azóta 31 gyanúsítottat név szerint ismernek. Nemzetiség szerint kilenc algériai, nyolc marokkói, négy szír, öt iráni, egy iraki, egy szerb, egy amerikai és két német állampolgár. A 31 gyanúsított közül 18 regisztrált menedékkérő.

Rendőrautó a kölni pályaudvar előtt, már az események után Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Berg

Wolfgang Albers Köln rendőrfőnöke a bűncselekmény-sorozatról azt mondta, hogy, hogy az a

bűnözés új dimenziója".

A rendfenntartók tehetetlenek voltak az események idején, ez pedig politikai feszültséghez is vezetett. A rendőrséget is felügyelő Thomas de Maizière belügyminiszter élesen kikelt a történtek miatt. „A rendőrségnek nem így kellene működnie" - mondta. A város rendőrkapitányát azóta nyugdíjba küldték.

A történtekről a közvéleményt is csak napokkal később tájékoztatták. A ZDF közszolgálati csatorna a Facebookon kért elnézést, „egyértelmű tévedésnek” minősítve a késést.