Észak-Korea újabb gyanús fegyverkísérlettel dicsekszik

2016.01.09. 10:57

Ballisztikus rakétakísérletről készült felvételt mutatott be az észak-koreai televízió, amelyet a helyszínen tekintett meg Kim Dzsongun. Szöuli források szerint azonban a felvétel montírozott.

A felvételt három nappal azután mutatták be, hogy Phenjan állítása szerint végrehajtotta első sikeres hidrogénbomba-kísérletét. Külföldi szakértők azóta is vitatják az állítás hitelességét.

A felvételen tengeralattjáróról indították a ballisztikus rakétát. A dél-koreai sajtó véleménye szerint azonban a videó nem valódi: egy 2014-es és egy decemberi kísérlet képeit montírozták össze.

Az észak-koreai televízió adásából nem derült ki, hogy mikor hajtották végre a kísérletet, amelyet a helyszínen tekintett meg Kim Dzsongun.

Kim szereti közelről nézni, mit tud a hadseregeForrás: AFP/Kcna Via Kns

Messze vannak még ettől

A felvételen egy vágás után látható, amint a rakéta áttör a felhőkön – ami azt bizonyítaná, hogy képes ilyen magasságba emelkedni, írta beszámolójában az ausztrál ABC News.

Egy meg nem nevezett dél-koreai katonai tisztségviselő szerint azonban ballisztikus rakéta hadrendbe állításától Phenjan még többévnyi távolságra van, viszont szorgalmasan dolgoznak a fejlesztésén. Azzal ugyanis új szintre emelkedne az Észak-Korea jelentette nukleáris fenyegetés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK