A terror évének 149 áldozatára emlékezett Párizs

2016.01.10. 20:30

Francois Hollande köztársasági elnök is részt vett azon a párizsi megemlékezésen, ahol a emléktáblát avattak a tavaly a franciországi terrortámadásokban meghalt 149 áldozatra emlékezve. Franciaországban 2014 a terror éve volt: a Charlie Hebdo elleni mészárlással kezdődött és a novemberi támadássorozattal ért véget.

Emléktáblát avatott vasárnap Francois Hollande francia államfő és Anne Hidalgo párizsi főpolgármester a tavalyi franciaországi terrortámadásokban megölt 149 ember tiszteletére a párizsi République téren, amely már tavaly a megemlékezések spontán helyszínévé vált.

Feliratok és virágok emlékeztetnek az áldozatokra a térenForrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A rövid avatóünnepséget a tavalyi iszlamista merényletsorozat áldozataira emlékezve tartották. A merényletek a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen januárban elkövetett támadással kezdődtek: itt tizenketten haltak meg, de 130-nál több áldozatot követeltek a novemberi terrortámadások. 

A 2015. januárban és novemberben Párizsban, Montrouge-ban és Saint-Denis-ben elkövetett terrorista merényletek áldozatai emlékére. Itt Franciaország népe tiszteleg" - olvasható az emléktáblán. "Szembe kell néznünk a terrorizmussal" - mondta később Manuel Valls miniszterelnök.

Megjelent Francois Hollande államfő, Manuel Valls kormányfő és Anne Hidalgo párizsi polgármesterForrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Kedden Francois Hollande a szatirikus hetilap székhelyén avatott emléktáblát, majd az egyik közeli körúton is megemlékezést tartottak, ahol Ahmed Merabet rendőrt lőtte agyon menekülés közben a két tettes, később annál a kóserboltnál is, ahol január 9-án egy harmadik merénylő gyilkolt túszokat.

A Charlie Hebdo szatirikus hetilap meggyilkolt munkatársaira is emlékeztekForrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Párizst tavaly novemberben újabb dzsihadista merényletsorozat sújtotta, amit szintén az Iszlám Állam vállalt magára. Akkor, november 13-án a város több pontján egyszerre csaptak le a merénylők ártatlan civilekre, a támadássorozat 130 halálos áldozatot követelt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK