Ez volt a török-kurd konfliktus legvéresebb hétvégéje

Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during a mukhtars meeting at the presidential palace on November 26, 2015 in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan on November 26 said Turkey does not buy any oil from Islamic State, insisting that
Erdogan először fejezte ki sajnálatát
Vágólapra másolva!
A török biztonsági erők az elmúlt két napban 32 kurd lázadóval végeztek: ez volt a konfliktus decemberi kiújulása óta a legvéresebb hétvége.
Vágólapra másolva!

A török biztonsági erők 32 kurd harcossal végeztek az utóbbi két napban az ország főleg kurdok lakta délkeleti részén, így

ez volt az egyik legvéresebb hétvége a 30 éve tartó konfliktus júliusi kiéleződése óta

- közölte vasárnap a hadsereg és több biztonsági forrás.

Két nap alatt 32 halott

A rendőrség a Kurdisztáni Munkáspárt 12 lázadóját ölte meg vasárnapra virradóra Van városában. Az akcióban egy egyenruhás is meghalt. A hadsereg eközben 16 kurd lázadóval végzett a hétvégén a szíriai és iraki határ közelében két városban, egy harmadikban pedig további négyet ölt meg.

Civilek is áldozatul estek

A három városban így már összesen 450 lázadóval végeztek a török erők a kijárási tilalom decemberi bevezetése óta. A kurdbarát ellenzéki Demokrata Néppárt arról is beszámolt, hogy a térségben ez idő alatt 81 civil is a harcok áldozatává vált, több ezren pedig otthonukat hátrahagyva elmenekültek.

Recep Tayyip Erdogan elnök szerint csak tavaly a Kurdisztáni Munkáspárt 3100 tagját ölték meg Forrás: AFP/Adem Altan

A Törökország, az EU és az Egyesült Államok által is terrorcsoportnak tartott Kurdisztáni Munkáspárt 1984-ban kezdte kormányellenes lázadását. A konfliktusban már több mint 40 ezer ember vesztette életét. Recep Tayyip Erdogan elnök szerint tavaly a párt 3100 tagja halt meg.