Obama még az idén bezárja Guantánamót

2016.01.10. 21:21

Ha csak jó pár év késéssel is, de úgy tűnik, végre beváltja ígéretét Barack Obama amerikai elnök, és még az idén bezáratja a 9/11 után létesített, kínzásairól elhíresült fogolytábort a kubai Guantanamón.

Az amerikai elnök, ahogy ígérte, bezárja a guantánamói fogolytábort - jelentette be Barack Obama kabinetfőnöke. Az elnök a bezárás módjáról tervet terjeszt elő a Kongresszusnak - mondta a Fox televíziónak Denis McDonough.

A guantanamói börtön a kegyetlen kínzásokról híresült elForrás: AFP/Mladen Antonov

A kabinetfőnök szerint Obama kötelességének érzi, hogy bezárja a kubai területen lévő tábort. Obama 2008-ban, első megválasztása előtt azt ígérte, bezáratja a Bush elnök által a 2001. szeptember 11-i merényletek után kialakított tábort. Bezárni még nem sikerült, eddig csupán 104 foglyot bocsátottak szabadon.

Barack Obama már 2008 óta ígéri a fogolytábor bezárásátForrás: MTI/AP/Susan Walsh

A tábor bezárását a Kongresszusnak is jóvá kell hagynia, a kabinetfőnök azonban nem válaszolt arra a kérdésre, hogy ha ez a jóváhagyás a republikánusok ellenállása miatt nem lesz meg, akkor - élve a hivatala által biztosított jogkörével - Obama bezárja-e elnöki rendelettel a börtönt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK