Svédország sorozna a menekültválság miatt

2016.01.10. 19:00

A svéd külügyminiszter szerint a kötelező katonai és polgári sorozás visszaállítása Európa-szerte segítene a menekültválság kezelésben.

Kedvező változást hozna a svéd külügyminiszter szerint az európai migránsválság kezelésében, Ha visszaállítanák a kötelező katonai és polgári sorozást.

Menekültek éjszakáznak tavaly novemberben Malmőben a menekültügyi kirendeltség előttForrás: AFP/Copyright: Stig-Ake Jonsson/Stig-Ake Jonsson

"Azok közé tartozom, akik támogatják a sorozás modernizált és a nemek között egyenlőséget tevő, civil és katonai elemeket is tartalmazó változatát" - mondta egy védelmi konferencián Margot Wallström.

Milyen hasznos lett volna, ha tavaly ősszel lettek volna polgári tartalékosaink, és behívhattuk volna őket,  hogy támogassák a menekültügyi hivatal munkáját" - mondta Wallström, hozzátéve, hogy a tartalékosok segítséget jelentenének a természeti katasztrófák idején is.

Rendőrautók egy menekültközpont előtt az észak-svédországi BolidenbenForrás: MTI/EPA/Robert Granstrom

A 10 milliós Svédország tavaly nagyjából 160 ezer menekültet fogadott be. A lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában, ami a svéd hatóságoknak nehézségeket jelentettSvédország 2010-ben törölte el a kötelező sorozásos katonai szolgálatot,  de a közvélemény-kutatások szerint a lakosság többsége támogatná a visszaállítását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK