Tüntetők összecsaptak a rendőrökkel Koszovóban

Koszovó, tüntetés, zavargás
Kosovo police advance behind a water canon that was set ablaze by cocktail molotovs thrown by opposition supporters during an anti-government protest in Pristina on January 9, 2016. Kosovo opposition called for demonstrations today demanding the resignation of the government amid controversy over an EU-sponsored deal with Serbia. / AFP / DRITON VITIA
Vágólapra másolva!
Harmincan megsérültek, 40 embert őrizetbe vettek Pristinában, ahol a kormány épületénél tüntetők összecsaptak a rendőrökkel szombat este. A megmozdulás résztvevői a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodás ellen tiltakoztak, amely a korábbiaknál nagyobb jogokat biztosít a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének.
Vágólapra másolva!

A tüntetők köveket és gyújtópalackokat dobáltak. A kormány épülete kigyulladt, de a tűzoltóknak sikerült gyorsan megfékezniük a lángokat. A tiltakozók több rendőrségi járművet is felgyújtottak.

A sebesültek között 24 rendőr volt. A hatóságok mintegy 40 embert őrizetbe vettek, köztük két újságírót. Az őrizetbe vettektől késeket, gyújtópalackokat koboztak el.

Eldurvult a tüntetés Forrás: AFP/Driton Vitia

Tiltakoznak, míg marad a kormány

A kormány az ellenzéki pártok vezetőit vádolta meg az erőszakos megmozdulás szervezésével. Az ellenzéki pártok ugyanakkor azt közölték, hogy további tiltakozásokat tartanak mindaddig, amíg a kormány le nem mond.

Vagy ők mennek, vagy a kormány Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Erkin Keci

Szerbia egykori déli tartománya, Koszovó - ahol az albánok vannak többségben - 2008-ban kiáltotta ki a függetlenségét, de ezt Belgrád azóta sem ismeri el.

Két és fél éve történelminek nevezett rendezési folyamat kezdődött a két ország között, de sok koszovói albán úgy véli, hogy a Szerbiával kötött megállapodás veszélyt jelent nehezen kivívott függetlenségükre.

A felekre ugyanakkor nagy nyomást nehezedik Brüsszel részéről, amely azt szeretné, hogy jussanak megállapodásra az ellentétek rendezésében.