Egy kölni sincs a molesztálók között

köln zaklatás pályaudvar
A police patrol car passes the central railway station in Cologne, Germany, 05 January 2016. Cologne's senior mayor Henriette Reker has scheduled a crisis meeting following assaults on women in the area surrounding the city's central railway station on New Year's Eve. Photo: OLIVER BERG/dpa
Vágólapra másolva!
Nem kölni lakosok a támadók - mondta Észak-Rajna Vesztfália belügyminisztere. Az eddig azonosított 19 elkövetőből 10 a menedékkérő. 
Vágólapra másolva!

Észak-Akrikából származók és arabok felelnek szinte az összes olyan támadásért, amelyet Szilveszter éjjelén követtek el Kölnben - mondta Észak-Rajna Vesztfália belügyminisztere egy olyan fórumon, ahol idén érkezett menekültek is jelen voltak - idézi a minisztert a brit Independent című lap. Ralf Jager azt mondta, hogy a szemtanúk beszámolói, kölni rendőrség és a szövetségi rendőrség jelentései alapján ezt ki lehet jelenteni.

Azt mondta, hogy

tavaly érkezett menedékkérők is vannak a gyanúsítottak között.

Számokat is mondott: 19 támadót azonosítottak eddig név szerint. Közülük 10 ember menedékkérő. A másik kilenc ember valószínűleg illegálisan tartózkodik Németországban.

A nők elleni erőszakot elutasító feliratot mutat fel egy résztvevő egy, a rasszizmus és a nemek szerinti hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakozó tüntetésen a kölni dóm előtt 2016. január 9-én Forrás: MTI/EPA/DPA/Oliver Berg

A 19 emberből egyik sem él hivatalosan Kölnben. Négyet közülük már letartóztattak, mert a gyanú szerint részt vettek a zavargásnak is beillő eseménysorozatban.

Thomas De Maiziere szövetségi belügyminiszter azt mondta, hogy az erőszak teljességgel elfogadhatatlan. Arról is beszélt, hogy a szilveszteri kölni erőszakoskodás miatt

nem szabad minden menekültet gyanúval kezelni.

Ismeretlenek csoportosan külföldiekre, pakisztáni és szíriai állampolgárokra támadtak vasárnap este a németországi Kölnben, a város pályaudvarának a környékén.

A rendőrség közlése szerint egy húszfős csoport hat pakisztánit támadott meg, közülük kettőt sérülésekkel kórházba szállítottak. Nem sokkal később öt személy megtámadott egy 39 éves szíriait, aki könnyebben megsérült.

Rendőrautó a kölni pályaudvar előtt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Berg

A rendőrség súlyos testi sértés gyanújával nyomozást indított. Tisztázni akarják azt is, hogy a kilengések elkövetőit idegenellenesség vezérelte-e. Egyelőre nem világos, hogy a két eset között van-e összefüggés.

Szilveszter éjszakáján mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Amikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, amelyek nőket vettek körbe, szexuálisan zaklatták és kirabolták őket.

Más városokban is történtek hasonló támadások.

A szemtanúk szerint többségük arab vagy észak-afrikai kinézetű volt. Január első napjaiban több mint száz nő jelentkezett és tett feljelentést a hatóságoknál. Kétharmaduk számolt be szexuális támadásról. Kettőt meg is erőszakoltak.