Üzletet csinálnak a hajléktalanokból Bécsben

Hajléktalan idegenvezető, Bécs
Saját tapasztalatokról mesélnek
Vágólapra másolva!
Egy új start-up vállalkozás hajléktalanokat alkalmaz annak érdekében, hogy bemutassa Bécs életének szomorúbb részeit: az éjjeli menedékhelyeket, az ingyenes élelmet kínáló konyhákat és az utca sötétebb oldalát, ahol a szociális munkások dolgoznak.
Vágólapra másolva!

Bécsben mintegy hétezer ember él az utcán, Ausztriában a regisztrált hajléktalanok száma tizenkétezer, ám kutatások szerint több mint harmincötezer embernek nincs rendszeres szállása és csak Bécsben 800 ember alszik minden nap az utcán.

Saját tapasztalatokról mesélnek Forrás: Shades Tours/Faruk Pinjo

Árnyék túra

Az 'Árnyék túra' (http://www.shades-tours.com) elnevezésű vállalkozást a 32 éves Perrine Aschober alapította azzal a céllal, hogy részben segítsen a hajléktalanoknak visszatérni a munka világába, részben megismertesse a hajléktalanok kemény hétköznapjaival az érdeklődőket és csökkentse a velük kapcsolatos előítéleteket.

A vállalkozás jelenleg három különböző túrát kínál,

valamennyi a hajléktalanok életét és élethelyszíneinek bemutatása mellett lehetőséget kínál az aktív segítésbe való bekapcsolódásra is. Célcsoportnak nem turistákat, hanem iskolásokat, szociálisan érzékeny felnőtteket tekintenek, miközben a vállalkozó a hajléktalanok számára munkalehetőséget teremt. Egy esetleges munkaadói beszélgetésen referenciaként szolgálhat, hogy az illető tud és akar dolgozni.

Akárkivel megtörténhet

Az egyik idegenvezető – Dieter – megerősítette: az ő célja bemutatni, milyen hajléktalannak lenni. „Ez akárkivel megtörténhet, én is normális életet éltem korábban és soha nem gondoltam volna, hogy ez velem is megtörténhet." Dieter az osztrák hadsereg tisztje volt, majd idegösszeomlást kapott, leszerelt és végül az utcán kötött ki.