Hét halott egy afganisztáni merényletben

TOPSHOTS Horizontal
Afghan security personnel keep watch along a street after an attack from a building close to the Pakistan consulate in Jalalabad on January 13, 2016. A suicide bombing followed by gunfire rocked an area near the Pakistani consulate in the eastern Afghan city of Jalalabad on January 13, killing at least two police officers, officials said. AFP PHOTO / Noorullah Shirzada / AFP / Noorullah Shirzada
Vágólapra másolva!
Egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy pakisztáni konzulátus előtt Afganisztánban. Heten meghaltak.
Vágólapra másolva!

Az afgán biztonsági erők hét tagja meghalt, hét másik pedig megsebesült abban a terrortámadásban, amelyet a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban követtek el szerdán, az ottani pakisztáni konzulátus épületénél - közölte egy biztonsági forrás.

Nadzsib Danis afgán belügyi szóvivő elmondta, hogy a támadás egy öngyilkos merénylő robbantásával kezdődött. A képviselet előtt reggel általában sokan állnak sorba, vízumügyintézésre várva.

A merénylő beállt a várakozók közé, majd felrobbantotta a testére szerelt pokolgépet.

A konzulátus egy tisztviselője azt közölte, hogy a támadás miatt a képviseleten dolgozókat kimenekítették.

A pakisztáni konzulátus volt a célpont

A belügyi tárca egy másik szóvivője, Szedik Szedikki arról számolt be, hogy a robbantást követően két fegyveres hatolt be a pakisztáni diplomáciai képviselet közelében lévő afgán kormányzati vendégházba.

A merénylet helyszínének közelében van egy kórház és egy iskola is Forrás: AFP/Noorullah Shirzada

Az épületet a biztonságiak gyorsan körbevették, majd tűzharc kezdődött.

A helyszín közelében van egy kórház, több iskola és India konzulátusa is.

A hatóságok az iskolákat kiürítették.

Attaulláh Hjogáni, Nangarhar tartomány kormányzójának sajtóképviselője kijelentette, hogy a merénylet célpontja a pakisztáni konzulátus volt, de

azt nem tudta megmondani, melyik szervezet áll a történtek mögött.

A támadást két nappal azt követően hajtották végre, hogy a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban négy ország - Afganisztán, az Egyesült Államok, Kína, Pakisztán - képviselői arról tanácskoztak, miként kezdődhet békefolyamat az afgán kormány és a fegyveres tálib lázadók között.