Isztambuli merénylet: orosz állampolgárokat vettek őrizetbe

Isztambul január 12
Rendőrök biztosítják az isztambuli Kék mecsethez és a Hagia Sophia múzeumhoz közeli téren történt robbanás helyszínét 2016. január 12-én. A helyi média szerint többen megsebesültek az egyelőre ismeretlen eredetű detonációban.
Vágólapra másolva!
Három orosz állampolgárt vettek őrizetbe szerdán Törökországban a keddi isztambuli merénylettel összefüggésben. Törökország hivatalosan egy letartóztatásról beszél, de nem mondják meg, milyen állapolgárságú embert fogtak el.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Tolsztopjatyenko, Oroszország antalyai főkonzulja a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy az őrizetbe vétel okának tisztázása folyamatban van.
A RIA-Novosztyi orosz hírügynökség szerint a három oroszt azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Állam terrorszervezettel állnak kapcsolatban.

Rajtaütés

Török hírügynökségi jelentések szerint a terrorelhárítók ütöttek rajta szerdán az Iszlám Állam feltételezett fegyveresein, ekkor vették őrizetbe az oroszokat, akik a gyanú szerint kapcsolatot tartottak a konfliktusövezetekben harcoló dzsihádistákkal, és logisztikai támogatást nyújtottak a terrorszervezetnek.

A Guardian szerint a rendőrség Antalyában dokumentumokat és CD-ket foglalt le azokban a helyiségekben, ahol a gyanúsítottak tartózkodtak.

Rendőrök biztosítják az isztambuli Kék mecsethez és a Hagia Sophia múzeumhoz közeli téren történt robbanás helyszínét Forrás: MTI/AP/Emrah Gurel

Törökország mást kommunikál

Egy embert vettek őrizetbe a török hatóságok az isztambuli öngyilkos merénylettel kapcsolatban - jelentette be szerdán Efkan Ala török belügyminiszter. Ez volt az első hivatalos bejelentés a keddi merénylettel összefüggő őrizetbe vételről. Efkan Ala azt is mondta, hogy a múlt héten az Iszlám Állam dzsihádista terrorszervezet 220 feltételezett tagját vették őrizetbe.

A németek nem találnak összefüggést

Nincs jele annak, hogy az isztambuli öngyilkos merénylet összefügg a terrorizmus elleni német szerepvállalással, sem annak, hogy a robbantás kifejezetten német állampolgárokat célzott volna - jelentette be Thomas de Maiziere német belügyminiszter.

Öngyilkos merénylet

Kedden öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az Isztambul történelmi belvárosában található Sultanahmet téren. A támadásért Törökország az Iszlám Államot tette felelőssé. A hivatalos adatok szerint a robbantásban tíz ember, köztük nyolc német és egy perui állampolgár meghalt, tizenöten pedig megsebesültek.

Orosz hivatalos adatok szerint az országból 2719 állampolgár csatlakozott az Iszlám Állam dzsihádistáihoz Szíriában, közülük 160-an meghaltak, 73 hazatérőt vizsgálnak, és 36-an vannak letartóztatásban.

Képzett harcos

A robbanás helyi idő szerint fél 11-kor történt. Az öngyilkos merényletet egy 28 éves szír állampolgár követte el – jelentette be Numan Kurtulmuş miniszterelnök-helyettes. A támadó, Nabil Fadli 1988-ban született Szaúd-Arábiában. Fadli nemrégiben érkezett Törökországba, és bebizonyosodott róla, hogy az Iszlám Állam képzett harcosa.

Kurtulmuş nemzetközi segítséget és együttműködést kért, hogy Törökország sikeresen fel tudja venni a harcot a terrorizmussal.