Vége az Ebola-járványnak Nyugat-Afrikában

ebola liberia
TOPSHOTS A Liberian worker reacts as he dismantles shelters in an Ebola treatment center closed by the charity Medecins Sans Frontiers (MSF - Doctors without Borders) in the Paynes Ville neighbourhood in Monrovia on March 25, 2015. A Liberian woman who last week became the country's first Ebola patient in more than one month has not passed on the infection to anyone else, a senior official said on March 25. AFP PHOTO / ZOOM DOSSO
Vágólapra másolva!
Sierra Leone és Guinea után Libériát is ebolamentessé nyilvánítja az Egészségügyi Világszervezet. A kor két év alatt 11 ezer halálos áldozatot követelt.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön bejelenti az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy véget ért Nyugat-Afrikában az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány, miután megszűnt a betegség terjedése az utolsó, még érintett országban, Libériában is - derült ki a WHO szerdán kiadott közleményéből. Az utóbbi két évben több mint 11 ezer halálos áldozatot követelt a kór.

- derült ki a szervezet közleményéből.

11 ezer halálos áldozat

A vérzéses lázat okozó vírus 2013 decemberében Guinea déli részén ütötte fel a fejét, majd innen terjedt tovább a szomszédos Libériára és Sierra Leonéra. A járvány ezt a három nyugat-afrikai országot érintette a legsúlyosabban, őket a sorban Nigéria és Mali követte.

Sierra Leone és Guinea után Libériát is ebola-mentessé nyilvánítják Forrás: AFP/Zoom Dosso

Két év alatt összesen tíz országot ért utol a kór, köztük Spanyolországot és az Egyesült Államokat is.

A hivatalos közlések szerint a 28 637 feljegyzett esetből 11 315 végződött halállal.

Ezek az adatok azonban a WHO szerint alulbecsültek.

A kockázat fennáll

Sierra Leonét november 7-én, Guineát december 29-én nyilvánította ebolamentessé az Egészségügyi Világszervezet, és csütörtökön helyi idő szerint reggel 9 órakor Libéria is megkapja ezt a minősítést.

A betegség kockázata azonban továbbra is fennáll,

mivel a vírus a megfertőzött túlélők bizonyos testnedveiben, többek között a spermában még 9 hónapig is életben maradhat.

Miguel Pajares spanyol misszionárius pap volt az első spanyol, aki elkapta a halálos vírust Forrás: MTI/EPA-EFE/Emilio Naranjo

Libériában emiatt kétszer is regisztráltak újabb eseteket azután, hogy először májusban, majd szeptemberben már ebolamentessé nyilvánították az országot.

Létében fenyegette Libériát

A több mint két éven át tartó ebolajárvány tetőpontján a betegség által legjobban érintett országok, köztük Libéria világvégi jelenetek színterévé váltak.

Brownie Samukai libériai védelmi miniszter korábban úgy fogalmazott, hogy

Az ebolajárvány teljesen felforgatta az érintett országokban élők megszokott életmódját. A lakosságnak egyebek mellett javasolták, hogy kerüljenek el mindenféle fizikai érintkezést az élőkkel, de még a halottakkal is.

A tiltásokat rendkívül nehezen fogadták a különböző temetkezési rítusokhoz, például a halott mosdatásához ragaszkodó nyugat-afrikai népek.

Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. A vírus a már tüneteket mutató beteg testnedveivel való közvetlen érintkezéssel terjed.