Becsapta a menekülteket a buszoztató bajor képviselő

Landshut, Peter Dreier, menekültek, migránsok
Berlin, 2016. január 14. Migránsokat szállító busz érkezik a berlini kancellária épületéhez 2016. január 14-én. Peter Dreier, a bajorországi landshuti járás elöljárója a szövetségi kormány menekültpolitikája elleni tiltakozás jeleként egy busznyi menekültet szállíttatott a kancellária épülete elé. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)
Vágólapra másolva!
A szövetségi kormány menekültpolitikája elleni tiltakozás jeleként menekülteket szállított csütörtökön a berlini kancellári hivatal elé egy bajor önkormányzati vezető. Az embereket hazugsággal vette rá, hogy elmenjenek vele Berlinbe.
Vágólapra másolva!

Hazudott a menekülteknek Peter Dreier, a németországi landshuti járás elöljárója - állítja a német n-tv. Azt akarta, hogy egy busznyi menekült menjen vele Berlinbe, mert így akart tiltakozni a német szövetségi kormány migrációval kapcsolatos intézkedései ellen.

A menekültek viszont nem akartak vele menni. A járási vezető 51 menekültet akart a kancellária elé szállítani, de végül csak 31-en vállalkoztak az utazásra. Az n-tv úgy tudja, egyeseket azzal az ígérettel vettek rá az utazásra, hogy

Berlinben majd lakást kapnak.

A ZDF közszolgálati televízióban is azt mondták, hogy a menekülteket nem tájékoztatták előre pontosan arról, mi vár rájuk a fővárosban.

Kinek a feladata?

A szír menekülteket a menekültügyért felelős berlini tartományi hivatal (Lageso) egy képviselője fogadta. A menekülteket át akarták szállítani egy másik buszra, hogy berlini befogadóállomásokra vigyék őket. Helyszíni jelentések szerint azonban egyelőre nem hajlandóak átszállni, így mindkét busz a kancellária előtt vesztegel.

Migránsokat szállító busz érkezik a berlini kancellária épületéhez Forrás: MTI/EPA/DPA/Kay Nietfeld

Steffen Seibert kormányszóvivő közleményben reagált az akcióra Azt írta, hogy a menekültek elhelyezése a tartományok és az önkormányzatok feladata. A tartományi rangú Berlin vezetése "köszönetet érdemlő módon" vállalta, hogy csütörtök éjszakára gondoskodik a kancellári hivatal elé vitt menekültek elszállásolásáról - olvasható a közleményben.

A szövetségi kormány havonta fejenként 670 euróval járul hozzá a menedékkérők ellátásához

a regisztrációtól a kérelem elbírálásáig. A szövetségi kormány azzal is támogatja a tartományokat és önkormányzatokat, hogy szövetségi tulajdonú ingatlanokban 140 ezer férőhelyet alakított ki menedékkérők elhelyezésére - áll a kormányszóvivő közleményében.

Steffen Seibert kiemelte, hogy a szövetségi kormány egy sor intézkedést kezdeményezett európai és nemzetközi szinten a Németországba érkező menedékkérők számának csökkentése céljából, és ez a szám tavaly október óta jelentősen csökkent is.

Már fenyegetett akcióval

Peter Dreier már tavaly októberben megírta Angela Merkel kancellárnak, hogy amennyiben Németország egymillió menekültet fogad be, akkor a járásban 1800 embert kell elhelyezni, és erről gondoskodnak is majd, de az összes "létszámon felüli" menekültet a kancellári hivatal elé küldik.

Dreiser már ősszel, tehát még jóval a kölni botrányos szilveszter előtt megfenyegette az akcióval Merkelt, és most valóra is váltotta a tervet – írja a Die Welt. A bajorországi Landshut járási vezetője szerint

a szövetségi kormánynak fogalma sincs a menekülthelyzetről,

arról, hogy a rendszer már telítődött migránsokkal, miközben folyamatosan érkeznek a Közel-Keletről a letelepedni szándékozók.

Peter Dreier, a bajorországi landshuti járás elöljárója nyilatkozik a sajtónak, miután menekülteket szállított a berlini kancellária épülete elé Forrás: MTI/EPA/DPA/Kay Nietfeld

Merkel válaszolt is neki. Állítólag azt felelte, hogy

a hozzá küldött embereket neki Görögországba kellene irányítania,

de akkor azok újra a bajor hivatalnok városában kötnének ki.

A Die Welt szerint Emilia Müller bajor szociális miniszter megpróbálta lebeszélni Peter Dreiert a tiltakozó akcióról, és jogi lépéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem tesz le tervéről. A politikus azonban "bebiztosította magát", egyebek között azzal, hogy az utat nem közpénzből, hanem adományokból finanszírozza.

Peter Dreier akcióját élesen bírálták a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek, mindkét párt populizmusnak minősítette a menekültek demonstratív elszállítását Bajorországból a berlini kancellári hivatal elé.