Hollande: Elfogadhatatlan, hogy a zsidóknak bujkálniuk kell

charlie hebdo lövöldözés mészárlás
French president François Hollande leaves the Palais de l'Elysee to go to the French satirical newspaper Charlie Hebdo in Paris on January 7, 2015, after armed gunmen stormed the offices leaving at least 10 people dead. AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK
Vágólapra másolva!
Terrorizmussal kapcsolatos, vallási hovatartozás miatti súlyos emberölési kísérlet gyanújával vád alá helyezte szerda este a párizsi ügyészség azt a 15 éves kamasz fiút, aki bozótvágó-késsel rátámadt egy zsidó tanárra a dél-franciaországi Marseille-ben - közölték igazságügyi források.
Vágólapra másolva!

A fiú szemtanúk előtt támadt hétfő délelőtt a nyílt utcán egy kipát viselő 35 éves férfira Marseille egyik legelegánsabbnak számító, nyugodt negyedében, majd a kést hátrahagyva elmenekült a helyszínről. A férfi megsérült, de kórházi ápolásra nem szorult. A gimnazista kihallgatásakor azt mondta, hogy Allah és az Iszlám Állam dzsihádista szervezet nevében követte el a tettét. A rendőrök szerint a kihallgatásán

csak azt sajnálta, hogy nem sikerült a zsidó tanárt megölnie.

Heves vita alakult ki

A támadás óriási felháborodást váltott ki Franciaországban és vitát eredményezett a zsidó közösségen belül a kipa viseléséről nyilvános helyen. A Marseille-i izraelita konzisztórium elnöke a "rendkívüli helyzetre" való tekintettel azt javasolta a híveinek, hogy biztonsági okokból átmenetileg ne hordjanak kipát az utcán. Felhívását azonban a legfőbb zsidó vezetők visszautasították, mert az azt jelentené, hogy a zsidók megfutamodnak az Iszlám Állam elől.

- mondta Francois Hollande államfő.

François Hollande Forrás: AFP/Patrick Kovarik

A marseille-i zsidók többsége nem fogadta meg a tanácsot, és szerdán két képviselő - köztük egy nem zsidó vallású - szolidaritásból kipát viselve érkezett a nemzetgyűlésbe.

A 850 ezer lakosú dél-franciaországi városban 70 ezer zsidó él, a párizsi után a legjelentősebb franciaországi zsidó közösség itt található. A városban az elmúlt hónapokban ez volt a harmadik antiszemita támadás.