Nem lesznek nemzeti dohányboltok Türkmenisztánban

2016.01.14. 19:30

A türkmén hatóságok arra kényszerítik az ország fővárosának üzleteit, hogy teljes egészében hagyjanak fel a cigaretta árusításával. A cigikereskedelmet hivatalosan nem tiltották be, de az ország elnöke a tévében kelt ki a bagó ellen.

"Hathatós intézkedéseket" követelt "a dohány gyökeres felszámolására" Gurbanguly Gurbanguly Berdimukhammedow, Türkmenisztán elnöke január 5-én, egy kormányülésen. Szavait a televízióban is közvetítették. A hatóságok ezután érezték úgy, hogy lépniük kell - még akkor is, ha egyébként dohányzást, vagy dohánytermék árusítását tiltó törvény nincs az országban.

Az AFP francia hírügynökségnek egy kereskedő azt mondta, hogy a drogellenes hatóságok emberei jelentek meg az üzletében nemrég, és megparancsolták, hogy szedje le az összes cigarettát a polcokról, máskülönben súlyos pénzbüntetést szabnak ki.

A kereskedők most már csak pult alól, csupán

törzsvendégeiknek és barátaiknak mernek cigarettát eladni.

Ha rajtakapják őket, hogy cigit adnak el, akár tízhavi bérrel egyenértékű pénzbüntetéssel sújthatják őket. Emiatt az utcán "feketén" értékesített cigaretta ára jelentősen megugrott, most 25 manat (2076 forint) és 50 manat (4152 forint) közötti összegért lehet kapni. 

A közép-ázsiai országban másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött a dohányzás elleni kampány. Saparmurat Nyazov volt elnök szenvedélyes dohányos volt, de miután 2000-ben szívműtéten esett át, dohányellenes határozatot írt alá.

Gurbanguly Berdimukhammedow elnök nem szereti a cigarettátForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A következő esztendőkben egyre szigorodtak a korlátozó intézkedések, így 2011-ben emelték a dohányáruk jövedéki adóját, 2013-ban pedig betiltották a dohányzást a nyilvános helyeken. 

A cigaretta elleni "hadjáratot" a 2006-ban hatalomra jutott Berdimukhammedow is folytatta. Ennek hatására világszinten Türkmenisztánban lett a legalacsonyabb a dohányzók aránya, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint mindössze 8 százalékot tesznek ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK