Tüzérséggel támadta az Iszlám Államot Törökország

Törökország-szíria konfliktus, török hadsereg  Akcakale városában a török-szíriai határon
Vágólapra másolva!
Törökország az isztambuli merénylet megtorlásaként tüzérségi csapásokat mért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet iraki és szíriai állásaira. A támadásban 200 iszlamista fegyveres halt meg - jelentette be csütörtökön Ankarában a török kormányfő.
Vágólapra másolva!

A török határhoz közeli régiókban támadták török csapatok az Iszlám Állam állásait. Ahmet Davutoglu az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint elmondta, hogy a támadásokat az elmúlt 48 órában hajtották végre.

A török hadsereg ötszáz alkalommal adott le tüzérségi lövést a dzsihadistákra.

Az akciók addig tartanak majd, amíg az Iszlám Állam fegyveresei el nem hagyják a Törökországgal szomszédos határvidéket - tette hozzá a kormányfő. Davutoglu nem zárta ki azt sem, hogy légicsapásokat hajtanak végre a szélsőségesek ellen.

A török hadsereg Akcakale városában a török-szíriai határon Forrás: AFP/Bulent Kilic

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet jelentése szerint a török tüzérség csak a szíriai határvidéket támadta. Az OSDH nem tudta megerősíteni a megölt dzsihadisták számát.

Az Iszlám Államhoz közel álló al-Amak hírügynökség eközben arról számolt be, hogy a török hadsereg a szíriai Aleppótól északra gránátokkal lőtt egy falut, amelyet előzőleg elfoglalt a dzsihadista szervezet.

Áldozatokról egyelőre nincs hír.

Kedden öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az Isztambul történelmi belvárosában található Sultanahmet téren. A támadásért Törökország az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet tette felelőssé, ám eddig senki sem vállalta magára a merényletet.

A robbantásban tíz ember meghalt - mind német állampolgárok -, tizenheten pedig megsebesültek. Csütörtökön több százan gyűltek össze a támadás helyszínén, hogy virágokat helyezzenek el és egyperces csendet tartsanak az áldozatok emlékére.