Újabb segélyszállítmány érte el Madaját

2016.01.14. 11:19

Tavaly október óta hétfőn érkezett először egy 49 teherautóból álló, egyebek mellett élelmiszereket, bébiételt és takarókat szállító segélykonvoj a libanoni határ közelében fekvő Madaja városba, amelynek közel 42 ezer lakosából 17600-an Szíria más részéről menekült ide.

21 teherautó hasonló segélycsomagokat szállított a többségében síiták lakta Fua és Kefraja falvakba, amelyeket a szíriai felkelőcsoportok hónapok óta ostromzár alatt tartanak . Az ENSZ korábbi adatai alapján Madajában mintegy negyvenezer ember - köztük húszezer gyermek - szorul "azonnali életmentő segítségre". Az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet adatai szerint december elseje óta huszonnyolcan haltak éhen a szíriai városban.

Segélyt szállító járműoszlop tart a szíriai felkelők kezén lévő Madaja feléForrás: MTI/EPA/Juszef Badaui

Madaja lakói arról számoltak be, hogy voltak olyanok, akik macskákat ettek, mások kukákból gyűjtöttek ételmaradékot vagy füvet rágcsáltak. "A helyzetünk nagyon rossz. Gyerekeink éheznek, a testünk minden ízében remeg, az éhség miatt gyakran elájulunk. Vérszegénységben és sok más betegségben szenvedünk. Nincs élelem, még kenyér sincs. Nincs víz, áram vagy fűtés. A gyerekeink egész éjjel sírnak és nem találunk semmit, amivel megetethetnénk őket" - mondta egy madajai asszony.

Csütörtökön újabb ENSZ-segélyszállítmány érkezik a szíriai városba. Az ENSZ arra szólította fel a szíriai háborús feleket, hogy engedélyezzék a város mintegy négyszáz, az éhezés miatt életveszélyesen legyengült lakójának a település elhagyását. Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azzal vádolta meg Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát, hogy egyfajta groteszk, "Éhezz vagy add meg magad!" taktikát követ. Jogszakértők véleménye szerint ezek az esetek kimeríthetik a háborús bűnök vagy az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények fogalmát.