Elégedetlenek a németek Merkel menekültpolitikájával

Angela Merkel
German Chancellor Angela Merkel (CDU) receives President of Afghanistan Ashraf Ghani at 02.12.2015 at the Chancellery in Berlin. The two leaders are meeting for auspicious occasion of 100 years of friendly relationships between both states and for conversations about the situation in Afghanistan. Foto: Markus Heine / heineimaging (Photo by Markus Heine/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A kölni események érezhetően megrázták a német társadalmat. A szilveszteri támadások után a menekültek pozitív megítélése nagymértékben romlott. Angela Merkeltől szigorúbb fellépést várnak a bűnelkövető menedékkérőkkel szemben. Az év utolsó napján történt események menekültpolitikája újragondolására sarkallhatják a német kancellárt.
Vágólapra másolva!

Míg a német lakosság 46 százaléka kételkedett tavaly decemberben abban, hogy Németország képes lesz megbirkózni a menekültáradattal, addig a kételkedők aránya januárra 60 százalékra emelkedett – derül ki a ZDF Politbarometer nevű kutatásából. A megkérdezettek 37 százaléka azonban úgy gondolja, hogy az ország képes kezelni a menekülthelyzetet. Az év utolsó hónapjában még 51 százalékuk volt bizakodó.

A 200 ezer is túl sok

Angela Merkel politikai riválisának számító Horst Seehofer javaslatával sem lenne elégedett a többség. A bajor Keresztényszociális Unió elnöke

évi 200 ezer főben határozná meg a befogadható menekültek számát.

A németek 57 százaléka szerint még ez a szám is túl sok. Szerintük még ennyi embert sem képes hatékonyan integrálni Németország. A válaszadóknak mindössze 38 százaléka támogatja Seehofer elképzelését.

Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök javaslatától sincsenek elragadtatva a németek Forrás: MTI/EPA-DPA/Marc Müller

Félnek

A németek 70 százaléka attól tart, minél több menekült érkezik az országba, annál jobban emelkedik a bűnözési ráta. A válaszadók közel egyharmada (27 százalék) nem aggódik amiatt, hogy több bűncselekmény fog emiatt történni.

A németek 42 százaléka fél, hogy a menekültek érkezése miatt a társadalmi és kulturális értékeik veszélybe kerülnek. Ez az arány októberben még csak 33 százalék volt. 52 százalékuk azonban egyáltalán nem érzi fenyegetve a német kultúrát.

Több kitoloncolást várnak Merkeltől

A megkérdezettek 73 százaléka szigorítana az eddig hatályban lévő menekültügyi törvényeken. A bűnelkövető menekültek könnyebb kiutasítását várja a német társadalom.

Mindössze 23 százalékuk elégedett az eddigi szabályozással.

A német kormány az egyre nagyobb elégedetlenségre válaszlépéseket jelentett be. Thomas de Maizière belügyminiszter és Heiko Maas szociáldemokrata igazságügyi miniszter megállapodtak arról, hogy szigorítanak a szexuális bűncselekmények büntetőeljárásán és a jelenleg hatályban lévő menekültügyi törvényeken.

Az életellenes, szexuális és sorozatos vagyon elleni bűncselekményeket elkövető menekültek a jövőben a bírósági ítélet kimondása után azonnal kiutasíthatóak. Eddig az egy évnél kevesebb szabadságvesztésre ítélt menedékkérőket nem lehetett kitoloncolni Németországból, azonban ezt a kiskaput is bezárták a németek.

A kölni támadások után jobban félnek a menekültektől Forrás: AFP//Roberto Pfeil

Megosztó személyiség

Érezhetően változik Angela Merkel menekültpolitikájának megítélése a német társadalomban, a számok is azt támasztják alá, hogy a közvélemény lassanként polarizálódik a témában. A válaszadók 56 százaléka elégedetlen a német kancellár menekültügyi munkájával, ez az arány decemberben még csak 49 százalék volt.

A politikusok munkáját egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán is értékelték a megkérdezettek. A felmérés készítői rendre tíz politikus megítélését vizsgálják.

Decemberhez képest a kancellár megítélése romlott a legnagyobb mértékben;

Angela Merkel támogatottsági mutatója 1,7 pontról 1,0 pontra süllyedt. A németek leginkább Wolfgang Schäuble, a kormánypárt CDU pénzügyminiszterét támogatják stabil 2 ponttal. A német kancellár politikai szövetségese szigorúbb menekültpolitikát sürget. Egyedül a bajor Horst Seehofer mutatója emelkedett, a decemberi 0,4 pontról 0,7 pontra.

A szélsőjobb támogatottságának löketet adtak a szilveszteri támadások AFP/Geisler-Fotopres/Christoph Hardt

Van egy jó évük

Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Horst Seehofer vezette Keresztényszociális Unió (CSU) a szavazatok 37 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, ami 2 százalékpontos csökkenés decemberhez képest.

A CDU/CSU koalíciós partnere, a szociáldemokrata párt (SPD) 24 százalékon áll, támogatottsága nem változott. A Bundestag ellenzéki oldalán a Zöldek a szavazatok 10 százalékát szereznék meg, a Baloldal támogatottsága pedig 8 százalékos. Bejutna a Bundestagba a liberális FDP is, amelyre a választók 5 százaléka szavazna, és a jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt, amely 2 százalékpontot erősödve 11 százalékon áll.

Németországban 2017-ben lesznek parlamenti választások.