Burkina Faso: francia és amerikai katonák lövik a dzsihádista túszejtőket

2016.01.16. 09:14

Mintegy hatvan túsz kimenekítése után heves tűzharc kezdődött szombat hajnalban a Burkina Fasó-i főváros, Ouagadougou központjában. A francia és amerikai támogatással zajló akció célja a Splendid Hotel és a vele szemben lévő kávézó megtisztítása a terroristáktól - jelentette a francia hírügynökség tudósítója a helyszínről.

A nyugat-afrikai ország fővárosában péntek este óta zajló terrortámadásnak - amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM) vállalt magára - eddig legkevesebb húsz halálos áldozata van. A burkinai biztonsági erők egy francia különleges alakulat támogatásával hajnali öt órakor indítottak támadást a hotelt megszállva tartó dzsihádisták ellen, és azóta a helyszíni beszámolók szerint szüntelen fegyverropogás hallatszik.  

Nem tudni pontosan, hány támadó van a szállodábanForrás: AFP//Ahmed Ouoba

Tűzharc

A legfrissebb jelentések szerint a tűzharc a szálloda felső emeletein zajlik. A katonák nem sokkal hét óra előtt akciót indítottak a szemközti kávézó elfoglalására is, amelynek teraszán a tűzoltók előzőleg egy tucat holttestet találtak.

Francia támogatás

Francois Hollande francia elnök Párizsban megerősítette, hogy francia katonák részt vesznek a terroristák ellen indított műveletben, egyúttal kormánya teljes támogatásáról biztosította a tavaly novemberben hivatalba lépett Marc Roch Christian Kaboré burkinai államfőt.

Amerikai segítség

A Pentagon egy tisztségviselője közben Washingtonban azt közölte, hogy amerikai katonák is bekapcsolódtak az ouagadougoui terroristák elleni műveletbe: hatvanan a francia akciót segítik, tizenöt katonát pedig az amerikai nagykövetséghez vezényeltek. A Pentagon-beli forrás azt is elmondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy az Egyesült Államok igyekszik hírszerzési és felderítési téren is támogatni a francia alakulatokat.