Aradra kerültek a Romániába érkező migránsok

2016.01.17. 18:14

Románia át akarja adni Szerbiának azt a hatvan férfit, akik szombat hajnalban a Temes megyei Kiskomlós (románul: Comlosu Mic) térségében lépték át illegálisan a két ország közötti határt. Addig Aradon várakoznak a migránsok és a menekültek.

Aradon 41 pakisztáni, 12 marokkói, öt szomáliai, egy  iráni és egy szudáni férfi várja, hogy visszaküldjék Szerbiába. Romániának ugyanis ez a célja azzal a 60 férfival, akiket még szombaton fogtak el a román-szerb zöldhatáron.

A menekültek és migránsok azt mondták, hogy Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át jutottak Romániába, hogy innen haladjanak tovább Nyugat-Európa felé.

A román hatóságok valamennyiük ellen

bűnvádi eljárást indítottak tiltott határátlépésért.

Elkészítették azokat a dokumentumokat is, amelyekkel egy kétoldalú egyezmény alapján visszaadják a határsértőket Szerbiának. 

A román határőrök szombat hajnalban hőérzékelő kamerák segítségével vették észre a zöldhatáron gyalogosan átkelő csoportot. 

Romániát eddig elkerülték a menekültcsoportok, a határsértők száma 2015-ben nem sokkal volt magasabb, mint 2014-ben. A román büntető törvénykönyv már a migrációs válság előtt bűncselekménynek minősítette és hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta az illegális határátlépést.

Az embercsempészetet

kettőtől hét évig terjedő börtönnel büntetik az országban.

A menedékkérőknek a hat elhelyezési központ valamelyikében biztosítanak szállást, amíg elbírálják menedékkérelmüket. 2014-ben az 1600 kérelmező kevesebb mint fele kapott menedéket Romániában.

Az uniós kvótarendszer alapján Romániának tavaly novemberben kellett volna átvennie Olaszországtól az első háromszáz menedékkérőt, de ez nem történt meg, mert senki sem akart Romániába menni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK