Előrehozott parlamenti választásokat akar a szerb miniszterelnök

Ahmet Davutoglu Turkish Prime Minister PRESS CONFERENCE Serbia Belgrade Aleksandar Vucic Serbian Prime Minister 2015 SQUARE FORMAT BELGRADE, SERBIA - DECEMBER 28: Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic speaks during a joint press conference with Turkish
Aleksandar Vucic új felhatalmazást akar
Vágólapra másolva!
Előrehozott parlamenti választást kezdeményez Aleksandar Vucic szerb kormányfő, aki vasárnap Belgrádban arra kérte pártja, a jobbközép Szerb Haladó Párt vezetőségét, hogy támogassa ebben.
Vágólapra másolva!

A két éve megválasztott miniszterelnök a Szerb Haladó Párt (SNS) közgyűlésén kiemelte: kormánya megkezdte a változtatásokat Szerbiában, az ország most politikailag és gazdaságilag is stabil, a szorgalmas munkának köszönhetően pedig a nagyhatalmak partnerévé is vált.

Az EU kapujáig akarnak eljutni

A politikus szerint azért van szükség új választásokra a mandátum közepén, mert meg kell oldani azokat a "társadalmi összetűzéseket", amelyek akadályozzák a reformokat az országban. Emellett mostantól számítva teljes, négyéves mandátum kell ahhoz, hogy az uniós tagjelölt Szerbia végre "eljusson az EU kapujához".

50 százalék felett a támogatottságuk

A legnagyobb szerb párt a közvélemény-kutatások szerint több mint 50 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Ugyanakkor Aleksandar Vucic szerint a választások nehezek lesznek, és butaság lenne alábecsülni a vetélytársakat. Felmérések szerint míg a Szerb Haladó Párt támogatottsága stabil, illetve növekszik, a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokrata Párt (DS) folyamatosan veszít szavazótáborából.

Aleksandar Vucic új felhatalmazást akar Forrás: AFP/2015 Anadolu Agency/Emin Sansar

Folyamatosan támadják

Aleksandar Vucic 2012-ben, kormányfőhelyettesként hirdetett harcot a korrupció ellen, és azóta

számos vállalkozó és politikus ellen emeltek vádat.

Szerinte ez az egyik oka annak, hogy az ellenzék - amelynek soraiból a legtöbb gyanúsított és vádlott kikerült - folyamatosan támadja munkáját. Az ellenzéki pártok viszont a leggyakrabban azt róják fel a kormánynak, hogy a bevezetett gazdasági megszorító intézkedések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, és a fizetés-, valamint nyugdíjcsökkentés csak még nagyobb szegénységbe taszította a lakosságot.

A parlamenti választást várhatóan április végén, az önkormányzati és a vajdasági tartományi választással egy időben tartják majd.