Izrael az iráni atomalku veszélyeire figyelmeztet

German Foriegn Minister Steinmeier in Israel foreign politics palestine israel Benjamin Netanjahu SQUARE FORMAT
Benjámin Netanjahu
Vágólapra másolva!
Izrael az ENSZ, Irán és a nagyhatalmak egybehangzó elégedettsége ellenére továbbra is az iráni atomalku veszélyeire figyelmeztetett a tavaly nyáron kötött nukleáris megállapodás hatályba lépésekor.
Vágólapra másolva!

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Irán megfigyelését sürgette és Teherán lankadatlan atomfegyverre törekvését hangsúlyozta az Irán elleni szankciók egy részének feloldása nyomán. A jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Irán az atomegyezmény aláírása után sem mondott le az atomfegyver megszerzéséről, továbbra is destabilizálja a közel-keleti térséget, és a terrort terjeszti - közölte vasárnap reggel az izraeli közszolgálati rádió.

Figyelnek

Izrael ezen túl is nyomon követi a megállapodás betartását, és figyelmeztet, ha azt megszegik - írják a közleményben. A nagyhatalmaknak és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) szorosan figyelemmel kell követniük az iráni atomlétesítményekben és más helyeken folyó tevékenységet, hogy megbizonyosodjanak arról, Irán nem folytatja titokban atomfegyver kifejlesztését - figyelmeztetett Jeruzsálem.

Benjámin Netanjahu Forrás: AFP/DPA/Jens Buttner

Megolajozzák a terrorizmus kerekeit

Izrael ENSZ nagykövete, Dani Danon is óva intett a lehetséges veszélyek miatt. Irán továbbra is nukleáris fegyverekre törekszik, és "a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség optimizmusa nem szabad, hogy elvakítsa a nemzetközi közösséget"- mondta Danon New Yorkban. Az izraeli diplomata szerint a szankciók feloldása "megolajozza az Irán által szerte a világban finanszírozott terrorizmus kerekeit".

Új, veszélyes korszak

Gilád Erdan, a stratégiai ügyek minisztere is aggodalmát hangsúlyozta a mérföldkőnek számító nukleáris megállapodás végrehajtása miatt, mert szerinte Irán a Közel-Keletet veszélyezteti és a megállapodás nem lesz képes megfékezni a teheráni atomprogramot. "Az a nap, amikor teljesülnek a nukleáris egyezményben foglaltak új és veszélyes korszakba vezet, amikor Irán anélkül szabadul meg legtöbb gazdasági szankciójától, hogy lemondott volna atomprogramjáról és magyarázattal szolgálna katonai tevékenységéről"- vélte Erdan.

A politikus kijelentette: "Irán továbbra is fegyverekkel lát el olyan terrorista csoportokat, mint a Hezbollah és a Hamász, miközben beavatkozik az Öböl-államok belügyeibe és ballisztikus rakétákat fejleszt megszegve az ENSZ Biztonsági tanácsának tilalmát".