Menekültek ezreihez beszélt Ferenc pápa

Pope Francis prays during his weekly general audience in St Peter's square at the Vatican on September 9, 2015. In a letter to believers on September 8, the Argentinian pontiff said annulments would require approval by only one church tribunal, rather tha
Ferenc pápa Kubába látogat
Vágólapra másolva!
"Ne hagyjátok elrabolni magatoktól a reményt és az élet örömét!" - mondta Ferenc pápa vasárnap délben a Szent Péter téren szavait hallgató mintegy hétezer migránsnak az elvándorlók és menekültek világnapján.
Vágólapra másolva!

Az elvándorlók mindegyike "történelmet, kultúrát, értékeket" hordoz magában úgy, hogy megtapasztalta a nyomort, elnyomást és félelmet is - mondta Ferenc pápa a római Szent Péter téren tartott ünnepi beszédében.

Az elvándorlók és menekültek világnapja van ma,

a pápa ezért szervezett külön eseményt az Európában élő menekülteknek.

"Jelenlétetek ezen a téren az Istenbe vetett remény jele!" - ezt is mondta a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa a Jakartában és Burkina Fasóban történt terrorista merényletek áldozataiért imádkozott. Azt mondta, hogy a nemzetközi közösségnek a békét kell építenie.

A pápa köszöntőjének elhangzása után a téren lévő menekültek áthaladtak a Szent Péter-bazilika szent kapuján.

A bazilikában a számukra bemutatott misén vettek részt.

Az egyházfőnek a világnapra szóló üzenete még szeptemberben jelent meg "A migránsok és menekültek kihívása, az irgalmasság evangéliumának válasza" címmel.

Ferenc pápa Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A Szent Péter téren vasárnap összegyűlt mintegy hétezer migráns és menekült a közép-olaszországi Lazio tartomány egyházmegyéiből érkezett, ahol az utóbbi hónapokban fogadták be őket. Kétszázan egy Róma közeli menekültállomásról jöttek. A bevándorlók és menekültek mintegy harminc különböző nemzetet képviseltek.

Sokan országaik zászlóját lobogtatták.

Két ukrán menekült vitte azt a fából készült keresztet, amely a Lampedusa szigetére érkező, menekülteket szállító hajók deszkáiból állítottak össze.

A keresztet 2013 júniusában Ferenc pápa megáldotta, amikor Lampedusára látogatott.

A Szent Péter-bazilikába bevitt kereszt arra a 4500 migránsra emlékeztetett, akik tavaly a tengeren való átkelés közben veszítették életüket. Közöttük 750 gyermek is volt. Az olasz püspöki kar nyilatkozata szerint a keresztet azért ukránok vitték, mivel ők

egy "elfelejtett háborúra" emlékeztetnek.

A Szent Péter-bazilikában Antonio Maria Veglio bíboros, az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke mutatott be misét. A misére megszentelt ostyákat három olyan, gyilkosságért elítélt rab készítette, akik a megtérés útjára léptek a milánói börtönben. Ferenc pápa beszédében külön köszönetet mondott nekik.

Az elvándorlók és menekültek világnapján Lampedusa szigetén mutatott be misét Francesco Montenegro, a szicíliai Agrigento érseke, a Caritas szervezetének olaszországi elnöke.