Menekültek ezreihez beszélt Ferenc pápa

2016.01.17. 15:21

"Ne hagyjátok elrabolni magatoktól a reményt és az élet örömét!" - mondta Ferenc pápa vasárnap délben a Szent Péter téren szavait hallgató mintegy hétezer migránsnak az elvándorlók és menekültek világnapján.

Az elvándorlók mindegyike "történelmet, kultúrát, értékeket" hordoz magában úgy, hogy megtapasztalta a nyomort, elnyomást és félelmet is - mondta Ferenc pápa a római Szent Péter téren tartott ünnepi beszédében.

Az elvándorlók és menekültek világnapja van ma,

a pápa ezért szervezett külön eseményt az Európában élő menekülteknek. 

"Jelenlétetek ezen a téren az Istenbe vetett remény jele!" - ezt is mondta a katolikus egyházfő. 

Ferenc pápa a Jakartában és Burkina Fasóban történt terrorista merényletek áldozataiért imádkozott. Azt mondta, hogy a nemzetközi közösségnek a békét kell építenie.

A pápa köszöntőjének elhangzása után a téren lévő menekültek áthaladtak a Szent Péter-bazilika szent kapuján.

A bazilikában a számukra bemutatott misén vettek részt.

Az egyházfőnek a világnapra szóló üzenete még szeptemberben jelent meg "A migránsok és menekültek kihívása, az irgalmasság evangéliumának válasza" címmel.

Ferenc pápaForrás: AFP/Filippo Monteforte

 A Szent Péter téren vasárnap összegyűlt mintegy hétezer migráns és menekült a közép-olaszországi Lazio tartomány egyházmegyéiből érkezett, ahol az utóbbi hónapokban fogadták be őket. Kétszázan egy Róma közeli menekültállomásról jöttek. A bevándorlók és menekültek mintegy harminc különböző nemzetet képviseltek.

Sokan országaik zászlóját lobogtatták.

Két ukrán menekült vitte azt a fából készült keresztet, amely a Lampedusa szigetére érkező, menekülteket szállító hajók deszkáiból állítottak össze.

A keresztet 2013 júniusában Ferenc pápa megáldotta, amikor Lampedusára látogatott. 

A Szent Péter-bazilikába bevitt kereszt arra a 4500 migránsra emlékeztetett, akik tavaly a tengeren való átkelés közben veszítették életüket. Közöttük 750 gyermek is volt. Az olasz püspöki kar nyilatkozata szerint a keresztet azért ukránok vitték, mivel ők

egy "elfelejtett háborúra" emlékeztetnek.

A Szent Péter-bazilikában Antonio Maria Veglio bíboros, az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke mutatott be misét. A misére megszentelt ostyákat három olyan, gyilkosságért elítélt rab készítette, akik a megtérés útjára léptek a milánói börtönben. Ferenc pápa beszédében külön köszönetet mondott nekik. 

Az elvándorlók és menekültek világnapján Lampedusa szigetén mutatott be misét Francesco Montenegro, a szicíliai Agrigento érseke, a Caritas szervezetének olaszországi elnöke.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK