Elfogtak egy párizsi támadásokkal gyanúsított belgát Marokkóban

Vágólapra másolva!
A párizsi terrortámadással kapcsolatba hozható embert fogtak el Marokkóban - jelentették be az ország hatóságai. Azt mondják, "közvetlenül kapcsolódik" a támadásokhoz.
Vágólapra másolva!

Egy marokkói születésű belga állampolgárt fogtak el a marokkói hatóságok hétfőn - írja a Sky News hírtelevízió weboldala. A marokkói belügyminisztérium bejelentése szerint a gyanúsítottnak köze van a párizsi terrortámadásokhoz.

Annyit írnak, hogy az elfogott férfi

közvetlenül köthető a november 13-i támadásokhoz.

Azt egyelőre nem közölték, hogy ki az elfogott személy. A BBC azt írja, hogy a marokkói belügyminisztérium csak a feltételezett terrorista monogramját adta meg. Ez fordítható G.A.-ra és J.A.-ra is. A marokkói kormány azt sem közölte, hogy a hatóságok szerint mit követett el az őrizetbe vett férfi.

Abdeslam a francia rendőrség körözési fotóján Forrás: AFP/Dsk

Azok közül, akik a lövéseket aznap este leadták a francia fővárosban, már csak Salah Abdeslam és egy Mohamed Abrini nevű férfi van szökésben.

Salah Abdeslam marokkói születésű belga állampolgár.

Az elfogásról annyit közölt a belga belügyminisztérium, hogy a férfit Mohammedia kikötőjében vették őrizetbe. A hatóságok szerint az elfogott férfi korábban Szíriában is harcolt az Iszlám Állam kötelékében. Azt írták, hogy a Saint-Denis-i öngyilkos merénylők egyikével ment Szíriába.

Saint-Denis-ben tavaly november 18-án volt egy rendőrségi akció. Akkor Abdelhamid Abaaoudot akarták elkapni a francia hatóságok, de a támadásban a párizsi merényletek kitervelésével gyanúsított férfi meghalt. Ott egy marokkói férfi felrobbantotta magát, később DNS-minták segíytségével azonosították őt. A neve Chakib Akrouh.

Január 14-én a belga hírügynökség arról adott hírt, hogy Abdeslam kapcsolatba lépett egy belga védőügyvéddel. A hírügynökség akkor azt írta, hogy elképzelhető: a férfi fel akarja adni magát.