Fagyoskodnak a migránsok a balkáni útvonalon

2016.01.19. 20:06

A hőmérséklet napok óta fagypont alatt van, a migránsok fagyoskodnak a balkáni útvonalon, naponta mégis körülbelül ezren lépik át a macedón-szerb határt, és az érkezők között sok a gyerek.

Minderről az al-Dzsazíra balkáni irodájának tudósítója számolt be az arab hírtelevízió honlapján a presevói befogadóközpontban tapasztaltak alapján. A helyszínen tartózkodó orvosok főleg megfázásos betegeket kezelnek, sok gyereknek okozott légzési problémát a szokatlanul hideg időjárás. Az Egyesült Nemzetek Gyermekalapjának (UNICEF) keddi figyelmeztetése szerint a Nyugat-Európába vezető úton több ezer gyereket veszélyeztethet a fagy, az időjárás-előrejelzések szerint pedig a következő két hétben még zordabb időre kell számítani.

Főleg a gyerekekért aggódnak

Christophe Boulierac, az UNICEF szóvivője szerint sok gyereknek nincs megfelelő téli öltözéke, és megfelelő táplálékhoz sem jut. A szóvivő nagy esélyt lát arra, hogy gyerekek fagyhatnak meg útközben.A Save the Children nevű jótékonysági szervezet szerint is veszélyt jelent a téli időjárás, hiszen a gyerekek vékony öltözetben érkeznek meg a görög szigetekre, és csuromvizesek is a tengeri út után. A szervezet közleményében azt írta, hogy Szerbiában a napokban mínusz 20 Celsius-fokra is csökkenhet a hőmérséklet, emiatt jelentősen megnő a kihűlés és a tüdőgyulladás esélye a gyerekeknél. A Presevóban dolgozó önkéntesek tájékoztatása szerint a környéket körülbelül 15 centiméteres hóréteg borítja, a gyerekek elkékült szájjal, dideregve érkeznek a befogadóközpontba.

Veszélyt jelent a fagy

Valentina Bollenback, a Save the Children presevói szóvivője szerint az alacsony hőmérséklet veszélyt jelent a gyerekek életére is. "Azok az anyák, akikkel itt találkoztam, zaklatottak, mert nem tudják melegen és biztonságban tartani kisbabáikat. A kihűlés első jeleit mutató gyerekeket is látunk, akiknek elkékültek az ajkaik és a kezeik, magas lázuk és légzési problémájuk van. A határok lezárása helyett az európai kormányoknak azzal kellene foglalkozniuk, hogy méltóságteljes és emberséges fogadtatást biztosítsanak azoknak, akik a háborúból menekülnek" - fogalmazott a szóvivő a Save the Children honlapján olvasható közleményben.