Merkel ultimátumot kapott

2016.01.19. 14:13

Nyíltan szembefordult Angela Merkel menekültpolitikájával egyik minisztere, és a CDU/CSU közös parlamenti frakciójából is százan sürgetnek azonnali irányváltást.

Alexander Dobrindt közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős miniszter egy keddi lapinterjúban kijelentette, hogy elkerülhetetlen a német határ lezárása a menekültek előtt. 

A bajor Keresztényszociális Unió politikusa a Münchner Merkur című lapban kétségbe vonta a Merkel-féle menekültpolitika alaptételét, mely szerint a határ lezárása veszélybe sodorná az Európai Uniót. 

Szelfi az egyik menekülttel. Egyre többen vélik úgy, hogy Németország túlvállalta magátForrás: MTI/EPA/DPA/Bernd Von Jutrczenka

Ez a tétel „főleg megfordítva igaz: a határ lezárásának elmaradása, a csak így tovább politikája térdre kényszerítené Európát” – fogalmazott. 

A szövetségi kormány tagjai közül eddig senki nem szállt szembe nyíltan a kancellárral a menekültválsággal kapcsolatban, Dobrindt viszont rögtön frontális támadást intézett ellene. 

„Barátságos arcot mutatni nem elég”, és a kancellárnak „világos jelzést kell adnia a világnak arról, hogy nem jöhet Németországba mindenki, aki jobb életet szeretne” – jelentette ki. 

Rendőrjárőr a kölni főpályaudvar előttForrás: AFP//Roberto Pfeil

Lázad a frakció is

A Merkel vezette jobboldali CDU és a bajor testvérpárt közös parlamenti frakciójából nagyjából százan sürgetnek azonnali irányváltást a kormány menekültpolitikájában. 

Kedden eljuttattak egy levelet a kancellárnak, amelyben hangsúlyozzák, hogy szakítani kell a tavaly szeptemberben a menekültek beengedéséről hozott döntés után kialakult gyakorlattal, és vissza kell térni a jogszabályok szigorú alkalmazásához. 

A frakció 311 tagú. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK