Vágólapra másolva!
A DNS bizonyítékok alapján a hetvenes évek hírhedt német terrorszervezetének a tagjai állnak egy tavaly nyári brémai rablási kísérlet mögött.
Vágólapra másolva!

A Vörös Hadsereg Frakció (RAF) nevű kommunista terrorista sejt az 1970-es években merényletekkel, gyilkosságokkal sokkolta az NSZK-t, harmincnál több embert öltek meg, de elkövettek bankrablásokat is.

Ehhez tértek most vissza a jelek szerint: a csoport 3 tagjának a DNS-ét találták meg a nyomozók Brémában, ahol 2015. június 6-án megpróbáltak kirabolni egy pénzszállító autót – számolt be a Local az NDR rádióra hivatkozva.

Egyik leghírhedtebb tettük Hans Martin Schleyer meggyilkolása volt 1977-ben. A képen az autó, amelynek a csomagtartójában megtalálták a holttestet Forrás: Origo

Régi bevált módszer

Az alkalmazott módszer ráadásul kísértetiesen hasonló volt ahhoz, amelyet a RAF a hetvenes években alkalmazott: egy autóval elállták a pénzszállító útját, két maszkos, Kalasnyikovval felszerelt alak megpróbálta a pénz átadására kényszeríteni az alkalmazottakat, a harmadik tettes pedig egy vállról indítható rakétával igyekezett nyomatékot adni a fenyegetésnek.

Legalább három lövés is eldördült; a pénzszállító kerekeit és a karosszériát érte találat.

A trió rablási kísérlete azonban nem sikerült, és elmenekültek a helyszínről.

A három gyanúsított - évtizedekkel fiatalabban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bka

Nem terrorizmusra kellett a pénz

A DNS bizonyítékok alapján az 57 éves Daniela Klette, az 58 éves Volker Staub ésBurkhard Garweg volt a tettes – az ő kora ismeretlen.

Nem ez volt egyébként az első rablásuk, a DNS-üket ugyanis megtalálták egy 1999-es duisburgi tetthelyen is. Akkor több mint egymillió márkát zsákmányoltak egy pénzszállítóból. Valószínűleg ők a felelősek egy 1993-as robbantásos támadásért is egy közép-németországi börtön ellen.

A rendőrség feltételezése szerint egyébként nem terrorista akció finanszírozására akartak pénzt rabolni.