Macedónia lezárta a görög határt

2016.01.20. 18:14

Szlovénia kérésére lezárta Görögországgal közös határát Macedónia. A görög oldalon több százan torlódtak fel, főként szírek, afgánok és irakiak. A macedón sajtó szerint ez egyfajta főpróba lehet. 

Macedónia lezárta Görögországgal közös határát a Nyugat-Európába igyekvő migránsok előtt – közölte szerdán a macedón rendőrség. 

A határ zárva van  – mondta egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek, amely görög rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a migránsok már kedd este óta nem léphetnek be Macedóniába,  és a határ görög oldalán mintegy hatszázan torlódtak már fel, jobbára szíriaiak, afgánok és irakiak.

A migránsok fő útvonalát zárták le

A görög és a macedón sajtó beszámolói szerint – amelyeket a Nezavisne Novine című boszniai napilap összegzett a honlapján – a görög Idomeni és a macedón Gyevgyelija közötti átkelőt zárták le. 

Ez az átkelőhely a migránsok fő útvonalán fekszik, ezen a ponton lépnek be a legtöbben Macedóniába. 

Ez lehet a főpróba

A macedón hatóságok azt mondták, hogy a határt kedden este, Szlovénia kérésére zárták le. 

A macedón kormány szerint ideiglenes intézkedésről van szó: Szlovéniában fennakadás volt a vasúti közlekedésben, ezért Horvátország és Szerbia sem fogad menekülteket. 

A macedón sajtó találgatásai szerint azonban a határzár lehet a főpróbája  annak a szigorúbb és hosszabban tartó lezárásnak, amelyre Németország, Ausztria és Szlovénia március elsejével készül. Az említett országok jelentősen csökkentenék az Európai Unióba érkező migránsok számát. 

A határ két oldalán mintegy 350-350 migráns rekedt, mert a macedón hatóságok nem engedik őket továbbhaladni. 

Fel kell tüntetni a célországot

A macedón rendőrség a török Anadolu hírügynökségnek is megerősítette, hogy lezárták a határt. Mint mondták: az iránymutatásokat az európai országoktól kapják,  és ezek alapján csak azokat engedhetik át, akik a regisztrációkor a célországot is feltüntetik. Aki nem nevezi meg, hogy hová menne, azt nem engedik tovább. 

Szerbiával ellentétben Macedónia egyelőre nem jelentette be, hogy azért kéri a célország feltüntetését, mert csak az Ausztriába és Németországba igyekvőket engedheti tovább.

Kerítést is építenek

Macedónia novemberben már szigorított a határellenőrzésen, csak azokat engedte tovább, akik háború sújtotta övezetből, Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek. A szűrés most ismét a balkáni országban kezdődik. 

Emellett a migránsok útjának szabályozása érdekében Macedónia kerítést épített Görögországgal közös határának egyes szakaszain. 

Az Origo tudósítója a napokban járt a szlovén–osztrák határon, és azt tapasztalta, hogy a tél nem állította meg a menekültáradatot. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK