Olasz rendőrt szabad megvesztegetni

Horizontal
A policeman searches a man before the Premiere of Giovanna d'Arco (Joan of Arc) of Giuseppe Verdi for the season opener 2015/2016 of La Scala opera house on December 7, 2015 in Milan. The season opener is one of the most glittering events on Europe's culture calendar, attended by leading figures of Italian industry, fashion and politics. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE / AFP / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
Az olasz semmitőszék felmentette azt a férfit, aki részegen meg akart vesztegetni egy rendőrt. Az indok: száz euró túlságosan kevés ahhoz, hogy korrupciónak minősüljön.
Vágólapra másolva!

A vádlott mellett szólt a bírósági döntés szerint az is, hogy részeg volt, tehát nem volt „teljes ítélőképessége” birtokában – számolt be a today.it-re hivatkozva a The Local.

Komoly ajánlatnak kell lennie

Az olasz törvények szerint az minősül korrupciónak, ha az „ajánlatot megfelelő komolysággal teszik”, és „a kísérlet alkalmas arra, hogy pszichológiailag felkavarja a közszolgát”. Ez száz euró és egy részeg alak estében kizárt, ezért a férfi ellen ejtették a vádakat.

A bíróság szerint csak komoly ajánlat minősült megvesztegetésnek Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Legalábbis a korrupciót illetőket; ittas vezetésért felelősségre vonják – ezért Olaszországban 500-6200 eurós büntetés jár. Emellett 6-12 hónapra visszavonhatják a jogosítványát, illetve ugyanennyi időre rács mögé is kerülhet, attól függően, mennyi alkoholt fogyasztott.

Pornót szabad nézni ebédidőben

Nem ez volt egyébként a testület első bizarr ítélete. Tavaly elutasították a Fiat keresetét, hogy elbocsáthassák azt az alkalmazottjukat, aki ebédidőben pornót nézett.

Nem volt ugyanis bizonyíték arra, hogy a munkaidejét is ilyesmivel töltötte volna.