Országos pedagógussztrájk készül Szlovákiában

2016.01.21. 21:52

Nem hozott érdemi előrelépést a szlovák oktatásügyi miniszter és a béremelést követelő pedagógusok csütörtöki egyeztetése, így egyre valószínűbbnek tűnik, hogy hétfőtől sztrájk kezdődik az ország alap- és középfokú oktatási intézményeinek mintegy ötödében.

 A pedagógusokat képviselő Szlovák Tanárok Kezdeményezése (ISU) szervezet január 11-én hirdetett sztrájkkészültséget, arra hivatkozva, hogy Juraj Draxler szlovák oktatásügyi miniszter ugyan elismerte a pedagógusok - a Szlovák Pedagóguskamara (SKU) által már 2015 októberében megfogalmazott - bérköveteléseinek jogosságát, ám nem tett semmit azok teljesítéséért.

A két pedagógusszervezet azt akarja, hogy a kormány azonnal 140 euróval (mintegy 44 ezer forint) emelje meg az összes pedagógus és szakmai alkalmazott besorolási bérét, továbbá  a minisztérium vállaljon garanciát arra, hogy ezt az összeget jövő ilyenkor újabb 90 euróval növeli. A pedagógusok kilátátásba helyezték, hogy ha követeléseik teljesítéséről nem tudnak megegyezni a szaktárcával, hétfőtől sztrájkba kezdenek.

Mintegy 10 ezer pedagógus jelezte, hogy részt vesz a sztrájkbanForrás: DPA/AFP/Klaus Rose

 Jelenleg Szlovákiában

az általános és középiskolák pedagógusainak kezdőbére megközelítőleg 670 euró (mintegy 210 ezer forint), országos átlagban pedig a tanárok bére bruttó 980 euró (304 ezer forint) körül mozog, ami több mint tíz százalékkal magasabb az országos átlagbérnél.

A kormány a pedagógusok követeléseit részint azzal hárította el, hogy a tanárok bérei az elmúlt négy évben 22 százalékkal emelkedtek, részben pedig arra mutatott rá, hogy másfél hónappal a márciusi parlamenti választások előtt nem lenne jó ekkora kötelezettséget róni a következő kormányra.

Az igencsak eltérő álláspontok a két fél csütörtöki egyeztetésén sem közeledtek egymáshoz, így a sztrájk egyre valószínűbbnek tűnik. A munkabeszüntetésben való részvételét eddig több mint 570 szlovákiai iskola mintegy tízezer pedagógusa jelezte. Szlovákiában jelenleg közel háromezer általános és középiskola működik, így a sztrájk az intézmények mintegy ötödét érintheti. A munkabeszüntetésben a magyar nyelvű oktatási intézmények csupán elhanyagolható része készül részt venni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK