Putyin rendelhette el Litvinyenko megmérgezését

Litvinyenko, Alekszandr Személy kórterem Fotó kulcsszó fotótéma épület belső gyilkossági kísérlet mérgezés
London, 2006. november 20. A londoni egyetemi kórházban fekszik Alekszandr LITVINYENKO egykori orosz titkosügynök, a hírhedt szovjet KGB utódjaként létrehozott Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) brit menedékjogot élvező volt tisztje 2006. november 20-án. A 44 éves Litvinyenkót november elsején méreggel próbálták meggyilkolni egy londoni japán étteremben, ahol olasz ismerősével, Mario Scaramellával találkozott, aki a csecsenföldi emberjogsértéseket leleplező Politkovszkaja megölésére vonatkozó értesüléseket osztott meg vele. A volt FSZB-alezredes 2000-ben menekült Nagy-Britanniába, miután nyilvánosságra hozta, hogy az orosz titkosszolgálat merényletet tervezett Borisz Berezovszkij nagyvállalkozó, Borisz Jelcin volt orosz elnök egykori közeli szövetségesének meggyilkolására. (MTI/AP/Családi fotó)
Vágólapra másolva!
Az orosz elnökhöz vezeti vissza a polóniummal megmérgezett egykori orosz kém halálát egy most ismertetett brit vizsgálat. A moszkvai vezetés és a gyilkosság egyik feltételezett elkövetője szerint abszurd, amit Londonban mondanak.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg Vlagyimir Putyin hagyta jóvá Alekszander Litvinyenko megmérgezését. Erre jutott az a brit nyomozás, amely a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egykori alezredese halálának körülményeit volt hivatott feltárni.

Az akkor 43 éves Litvinyenkót 2006-ban mérgezték meg egy londoni hotelben, teájába radioaktív polónium 210-et raktak. Heteken át tartó agóniáját az egész világ követte.

Litvinyenko a halálos ágyán Forrás: MTI

A gyilkossággal két oroszt, Andrej Lugovojt és Dmitrij Kovtunt vádolták meg, akik

tagadták bűnösségüket, Oroszország pedig – saját alkotmányára hivatkozva – azóta sem hajlandó kiadni őket.

Mi több, Lugovoj ma az orosz állami duma korrupcióellenes bizottságának alelnöke. Az Interfaxnak nyilatkozva kijelentette:

abszurd vádakkal illetik.

Oroszország tagad, a britek büntetnek

Moszkva visszautasította a nyomozás eredményeit. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt mondta, Oroszország

nem is számított arra, hogy a politikai indíttatású és végletekig átpolitizált eljárásról készült végleges bírói jelentés tárgyilagos és elfogulatlan lesz.

Mint mondta, álláspontjuk nem változott: az orosz hatóságok régóta a leghatározottabban visszautasították, hogy közük lenne a gyilkossághoz.

Zaharova nem is számított jobbra Forrás: RIA Novosti/Vladimir Astapkovich

Theresa May brit belügyminiszter viszont a londoni parlamentben felszólalva kijelentette:

Ahogy azt is kifogásolta, hogy Moszkva nem közreműködött az elkövetők bíróság elé idézésében. London közben befagyasztotta Lugovoj és Kovtun brit számlákon lévő vagyonát, és bekérették a londoni orosz nagykövetet.

A BBC szerint ugyanakkor ennél tovább nem mennek, mert bár várható, hogy a munkáspárti és liberáldemokrata ellenzék hangosan követel majd keményebb lépéseket, Nagy-Britanniának nem érdeke, hogy tovább rontsa a kapcsolatait Oroszországgal.

Andrej Logovoj brit számláit is befagyasztották Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Iliya Pitalev

Putyin kritikusa volt

A 2015 eleje óta folyó vizsgálatot vezető Robert Owen bíró az elmúlt fél évben 62 tanút hallgatott meg, és olyan titkosított anyagokba is betekinthetett, amelyek Litvinyenko és a brit külső hírszerzés, az MI6 kapcsolatát vizsgálták. Oroszország ugyanis erősen gyanítja az utóbbit.

Az egykori KGB- majd FSZB-tiszt 2000-ben ment családostul Nagy-Britanniába,

London pedig menedékjogot adott az időközben a Kreml hangos kritikusává lett férfinak.

Az elsősorban a korrupciót kifogásoló Litvinyenko és az orosz vezetés közötti ellentét – vagy ahogy Owen bíró fogalmazott: Putyin és Litvinyenko kétségtelenül meglévő személyes viszálya odáig fajult, hogy az FSZB kiképzésein az ő portréján gyakoroltatták a célba lövést. Owen azt is megállapította, hogy

a szembenállás 1998-ra, kettejük egyetlen személyes találkozójáig vezethető vissza:

az akkor az FSZB-t irányító Putyintól Litvinyenko reformokat követelt, de nem történt semmi.

Putyin az FSZB vezetőjeként 1998-ban Forrás: RIA Novosti/Subbotin Sergey

Litvinyenko később, már Nagy-Britanniából súlyos vádakkal (2006-ban például pedofíliával) illette az elnököt.

Ez még nem a vége

Özvegye, Marina és fia, Anatolij a BBC-nek azt mondta, hogy a most véget ért vizsgálat

Az özvegy szankciókat követel Forrás: AFP/Justin Tallis

Marina Litvinyenko egyenesen célzott gazdasági szankciókat, és Vlagyimir Putyinra, illetve Nyikolaj Patrusevre, az FSZB korábbi vezetőjére vonatkozó beutazási tilalmat követel a brit vezetéstől. Az előbbit már teljesítették.