Amerikai csúcsgépek leírásait lopta el a kínai hadsereg

2016.01.22. 15:39

Dollármilliárdokat spórolhattak meg Pekingnek azok a kínai hackerek, akik feltörték az amerikai légierő beszállítóinak szerverét, és csúcstechnikájú vadászgépekkel kapcsolatos dokumentumokhoz fértek hozzá. Az eset még évekkel ezelőtt történt, de most kiderült: a kínai hadsereg is érintett benne.

Az amerikai hadsereg sok éve készülő, méregdrága büszkesége, az F35-ös vadászbombázó, illetve a 2005-ben rendszeresített F22-es vadászgép és a C17 Globemaster teherszállító összetevőit listázó dokumentumokhoz juthatott hozzá kiberbűnözéssel egy kanadai állampolgársággal rendelkező kínai férfi és a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) két katonája. Ez derült ki azokból a vizsgálati anyagokból, amiket a The Globe and Mail című kanadai napilap szerzett meg egy vancouveri bíróságtól.

Az F35-ös fejlesztésébe több százmilliárd dollárt öltekForrás: U.S. Navy/Lockheed Martin/Andy Wolfe

Azt egyelőre nem tudni, hogy az 50 éves Su Bin repülőipari vállalkozó és a két katona állami feladatot teljesített-e, vagy saját zsebre dolgoztak, de azzal tisztában voltak, hogy „nagy pénzt” ebből nehezen csinálnak, mert leendő kínai vevőik „túl sóherek”.

(Nem ez az első eset, hogy Kínának megtetszik egy vadászgép: a nagy sikerű szovjet–orosz Szu-27-est 1998 óta gyártják Oroszország engedélyével, Senjang J11 néven.)

A Szu-27-es kínai verziójaForrás: AFP/Jiji Press

Más is kémkedik, de nem így

Az efféle kémkedés nemcsak Peking sajátja, de az Egyesült Államok és Kanada régóta gyanítja, hogy a kínai hadsereg egész „hackerhadosztályokat” foglalkoztat a hadiipari titkok megszerzésére, és vannak külsősök is, akik különböző kínai cégeknek adják el, amit megszereztek. A 2014-ben, amerikai kérésre letartóztatott Su esete annyiban egyedi, hogy most bizonyítékot is találtak erre. A férfi ügyében első fokon tavaly szeptemberben született az ítélet: ki kell adni az Egyesült Államoknak, de a fellebbezése miatt ez még nem történt meg.

C-17 Globemaster a pápai légibázisonFotó: Origo

Az általa 2009 és 2012 között koordinált trió az amerikai légierő Pentagonnal szerződésben álló beszállítóit szemelte ki, és az ő szervereikről próbált adatokhoz jutni: Su leadta a drótot „kollégáinak”, hogy melyik e-mail-fiókokat érdemes feltörni, majd amikor a hadsereg kötelékében álló hackerek lelopták a fájlokat, visszaküldték Sunak, aki kimazsolázta nekik a lényeget.

Az F35-öst nem csak az Egyesült Államok fejlesztiForrás: Citizenside/Hugh Peterswald

Érdekesség, hogy a 2014-ben kiadott amerikai vádiratban a két – egyelőre nem nevesített – „kínai kínairól” még csak annyit közöltek, hogy „sok szervezethez köthetők”, az, hogy konkrétan PLA-tagok, a most megszerzett bírósági dokumentumokban szerepel először.

Milliárdokat spóroltak Kínának

Magát Sút nem azzal vádolják, hogy hacker lenne. Egy ilyen vád nehezen állna meg olyasvalakivel szemben, aki azt a Gmailt és Hotmailt használta a levelezéseihez, amihez az amerikai hatóságok könnyedén hozzáférnek. Állítólag olyan is előfordult, hogy egy titkosított dokumentumhoz a saját telefonszáma volt a jelszó – és hogy biztosra menjen, leírta a számot is.

Amerikai katonák egy F22 RaptorralForrás: AFP/Jung Yeon-Je

A bírósági iratok szerint viszont az olyan repülőipari óriások, mint a Boeing, a Lockheed Martin és az Airbus azt gyanítják, hogy tevékenységével a kínai fejlesztők olyan anyagokhoz jutottak, amiket a nyugati gyártóknak dollármilliárdokba került kifejleszteni.