Elsüllyedt két, migránsokat szállító hajó

Leoforos Nikis Nikis Avenue austerity protesters bailout crisis DEMONSTRATION demonstrators ECONOMY FISHERMAN fishermen greece INSURANCE protest protesters RALLY SEA seafront security system thessaloniki waterfront ????da Tessa?????? ?e?f???? ????? asfa??
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Több tucatnyi migránssal a fedélzetén elsüllyedt két hajó pénteken Görögország partjainál, a balesetekben legkevesebb 41-en meghaltak, köztük 17 gyerek - közölte a görög parti őrség.
Vágólapra másolva!

Egy tisztségviselő azt mondta, hogy pénteken kora hajnalban az Égei-tenger keleti medencéjében fekvő Farmakoniszi szigeténél süllyedt el egy fából épített hajó, 48 emberrel a fedélzetén. Negyven utasnak sikerült partra úsznia, egy lányt a hatóságok mentettek ki. Heten - hat gyerek és egy nő - életüket vesztették.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/SOOC/Konstantinos Tsakalidis

A hatóságok közlése szerint a vízi jármű sziklának ütközött Farmakoniszi és Kalolimnosz között.
Néhány órával később és csupán néhány tengeri mérfölddel távolabb, Kalolimnosz szigetének közelében ugyancsak elsüllyedt egy hajó. A parti őrségnek huszonhat embert sikerült kimentenie, 34-nek - 16 nőnek, hét férfinak és 11 gyereknek - már csak a holttestét találták meg. A hatóságok közlése szerint egyelőre nem tudni, hányan tűntek el. A túlélők beszámolói szerint 40 és 70 közé tehető a hajó utasainak száma.

Túlélők után kutatnak

A hatóságok arról számoltak be, hogy az esetleges túlélők felkutatására még folyik a mentőakció, amelyben három helikopter, több halászhajó, a parti őrség és az Európai Unió határőrizeti ügynöksége (Frontex) vízi járművei vesznek részt.

A fagyos téli időjárás ellenére továbbra is naponta ezrek próbálnak meg Észak-Afrikából és a Közel-Keletről Európába jutni. A görög hatóságok adatai szerint csupán január tizenharmadikán 1238-an érkeztek Leszbosz szigetére Törökországból. A pireuszi parti őrség adatai szerint decemberben összesen több mint százezren tették meg a veszélyes tengeri utat Görögországba.