Cáfolja Lázár Jánost az Európai Bizottság

2016.01.22. 11:44

Egyetlen huncut fillér helyett tavaly összesen 11 millió eurót kapott Magyarország Brüsszeltől a menekültválság kezelésére. Az Európai Bizottság egy kérelmünket valóban visszautasította, de ennek is megvolt az oka. 

Ötmillió euró volt az a „huncut fillér”, amit az Európai Bizottság tavaly a sürgősségi alapból kifizetett Magyarországnak a migrációs válság kezelésére. 

Lázár János az uniós támogatást hiányoltaForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Semmi nem lett az ígéretből

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón beszélt arról, hogya komoly uniós pénzügyi ígéretből semmi nem lett a migránsválsággal kapcsolatban”. 

„Amit tavaly szeptemberben ígértek, abból egy huncut fillér sem érkezett meg” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Az Európai Bizottság számai ennél lényegesen árnyaltabb képet mutatnak. Magyarország ugyanis két helyről is jelentős támogatás kap, az egyik a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (AMIF), a másik pedig a Belső Biztonsági Alap (ISF). 

Eddig 11 millió eurót kapott Magyarország Brüsszeltől a menekültválság kezeléséreFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Összesen 93 millió euró

Hazánk a 2014-től 2020-ig tartó időszakban összesen 93 millió eurót kap Brüsszeltől,  a pénzt a befogadólétesítmények bővítésére, és a külső határigazgatás hatékonyságának fokozására fordíthatja. Ebből a pénzből tavaly 6 millió eurót fizettek ki Magyarországnak. 

Ha ez nem lenne elég, hazánk sürgősségi segélyt is kapott tavaly, a migrációs válság legnehezebb hónapjaiban. A két rendelkezésre álló pénzügyi forrásból összesen 6,7 millió eurót ítéltek meg nekünk, ebből 2015-ben ötmillió eurót meg is kaptunk. 

Ha nem jönnek, pénz sem jár

Tavaly szeptember 25-én ezen felül kért még Magyarország 3,6 millió eurót az Európai Bizottságtól a hazánkba a jövőben kísérő nélkül érkező kiskorúak befogadására és ellátására. Ezt az összeget valóban nem ítélte meg Magyarországnak az Európai Bizottság,  nem véletlenül. 

Brüsszel tájékoztatása szerint az összeget a magyar kormány novembertől használta volna fel, a kerítés felállítása után viszont októbertől drasztikusan csökkent a Magyarországra érkező menekültek száma. Az Európai Bizottság ezért döntött úgy, hogy a korlátozottan rendelkezésre álló támogatást más országnak ítéli meg.