Hétvégén nagy lesz a hó és a hideg

2016.01.22. 21:56

Hétvégén megmutatja igazi arcát a tél: havazás és nagy hideg várható.

Szombaton napközben nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, de a keleti határ mentén egész nap napos maradhat az idő – írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. Késő délelőtt északnyugaton havazás kezdődik, és estére eléri a középső országrészt is. 

Figyelmeztetés a hideg miatt

Általában lepel-10 cm közötti hó hullhat, de északnyugaton a Duna mentén ennél kicsit több is eshet.  A déli szél többnyire mérsékelt marad. Hajnalban általában -8 és -13 fok között alakul a hőmérséklet, de a keleti, hóval borított területeken ennél hidegebb lesz. Olyannyira, hogy négy megyére (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megye) figyelmeztetést adtak ki, mert ezeken a helyeken a hőmérséklet mínusz 15 fok alá csökkenhet reggelre.  Kora délutánra 0 fok köré emelkedik a hőmérséklet. 

Vasárnap sem lesz jobb

Vasárnap is marad a jobbára erősen felhős idő, csak rövidebb időszakokra süthet ki a nap.  Szórványosan valószínű hószállingózás, kisebb havazás. Többnyire gyenge marad a légmozgás. Hajnalban többnyire -3 és -9 fok várható, de keleten ennél több fokkal hidegebb is lehet. Délutánra északkeleten -2, nyugaton +4, +5 fok köré melegszik fel a levegő.