Erőszakkal megemelték a polgármester fizetését

Vágólapra másolva!
Törvényt sértett egy francia polgármester, mert a felére csökkentette a saját fizetését. Saint-Aubin első emberét felszólította a kormány, hogy emelje a duplájára az összeget. 
Vágólapra másolva!

Spórolni akart, mégis gazdagabb lett egy francia polgármester – írta a The Local. A szocialista Stéphane Delpeyrat 2014 óta vezeti a délnyugat-franciaországi Saint-Aubin települést, ahol mindössze 500 ember él.

Törvény mondja ki

A francia törvények szerint a kistelepülések első emberei több pénzt kapnak, mint városi kollégáik, néhány helyen

akár havi 1178 eurót (370 ezer forintot) is kereshetnek.

A kormány így akarja elérni, hogy a falvakban többen induljanak a polgármesterségért, és ne forduljon elő, hogy még jelentkező sincs az állásra.

Delpeyrat azonban úgy döntött, hogy jó példát mutat, ezért önként lecsökkentette a fizetését havi 400 euróra (124 ezer forint) . Csakhogy hamarosan kapott egy levelet, amelyben közölték: ezzel törvényt sért. Az 1000 főnél kisebb települések polgármestereinek minimálbére ugyanis 800 euró, ezért a férfit

kötelezték arra, hogy emelje a duplájára a fizetését.

A polgármester groteszknek nevezte a történteket, és arra szólította fel a kormányt, hogy akkor ők fizessék a pénzét, és ne a falu kis költségvetéséből kelljen előteremtenie az összeget.