Kitoloncolná a cseh elnök a gazdasági bevándorlókat

2016.01.23. 12:57

A gazdasági bevándorlók kitoloncolásának kívül nincs más lehetősége az Európai Uniónak a cseh elnök szerint. Milos Zeman szerint sem a görögök, sem a törökök nem képesek megvédeni Európa külső határait. 

Nem valószínű, hogy a következő időszakban csökkenne a migrációs hullám, ezért az Európai Uniónak nem lesz más választása, mint kitoloncolni a gazdasági és az érvényes beutazási iratok nélküli bevándorlókat - jelentette ki Milos Zeman cseh köztársasági elnök a Právo című cseh napilapban. 

Milos Zeman kitoloncolná a gazdasági bevándorlókatForrás: AFP/Daniel Dal Zennaro

A határokat kell védeni

Zeman szerint a migrációs helyzet további romlását és az EU esetleges dezintegrációját jelenleg csak a külső schengeni határok védelmének megerősítésével lehet megállítani.

"A megoldást egyetlen intézkedésben látom, és ez az EU külső határainak hatékony védelme" - vélekedett a cseh elnök. 

A politikus szerint azokat a menekülteket, akik már az EU-ban vannak, ellenőrizni kell, a gazdasági migránsokat, az érvényes iratok nélküli személyeket, illetve azokat, aki nem kaptak menedéket egyetlen uniós országban sem, ki kell toloncolni az EU területéről.

„Mindazoknál, akiket felsoroltam, a nemzetközi szerződések alapján csak egy megoldás jöhet szóba, és ez a kitoloncolás” – mondta Milos Zeman. 

Menekültek Leszboszon. Zeman szerint a görörök képtelenek megvédeni a határt.Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Hibát követtek el

A cseh elnök úgy látja: sem Görögország, sem Törökország a jelek szerint nem képesek megvédeni határait és megállítani a menekülthullámot, ezért a cseh kormány szerinte hibát követett el, amikor 800 millió koronás segélyt szavazott meg Törökországnak.  

Zeman bízik abban, hogy a jelenleg egymás között vitatkozó uniós államok végül is képesek lesznek megegyezni a schengeni határok közös védelmében.

„Amennyiben az EU nem akar öngyilkosságot elkövetni, akkor egy szép napon erről meg kell egyezniük. A kérdés csak az, hogy mikor. Minél később jön létre az egyezség, annál nagyobb lesz annak az ára” – tette hozzá a cseh elnök.